Rețeta George Floyd aplicată în Franța. A fost pedepsit Macron, sau este o revoltă organică?

Postat de pe 29 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a prezentat tensiunile din Franța, unde deja de 2 zile se desfășoară proteste de amploare.

În Franța, nemulțumirea cetățenilor ieșiți în stradă aproape că generează o adevărată anarhie. Pentru prima oară în ultimii 30 de ani a sunat alarma de război. Autoritățile au făcut o ședință informală cu media mainstream și s-a aflat, pe surse, că au cam rămas fără muniție și că s-a tras în timpul revoltelor. Menținerea ordinii publice a devenit un obiectiv extrem de greu de atins. Este foarte posibil să se declare stare de urgență națională.

Haosul a apărut în urma unui incident în care doi polițiști francezi au împușcat mortal un tânăr de 17 ani care aparținea unei minorități etnice. Majoritatea celor care au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva acestui abuz aparțin acelei minorități etnice. Se merge pe modelul cazului lui George Floyd din SUA, discriminarea ațâțând publicul și generând un haos de proporții în orașele din Franța, unde cetățenii mărșăluiesc cu arme de foc, mașinile sunt incendiate, magazinele sparte ș.a.m.d. Autoritățile par depășite, deși altădată au reușit să țină în frâu milioane de protestatari.

„Mă întreb dacă este ceva organic, adică oamenii ăia chiar s-au revoltat din cauza abuzului săvârșit asupra unui tânăr care a murit, sau dacă este o rețetă de tipul George Floyd. Ce s-a întâmplat imediat după ce a fost omorât George Floyd? A fost asediat sediul poliției și acolo s-a format un soi de republică autonomă. Ușor, ușor pare că se va întâmpla și cu aceste zone din Franța”, a subliniat jurnalista Iosefina Pascal.  

În timp ce țara lui e în flăcări, Emmanuel Macron se plimbă pe la concerte. Ieri, în plin protest, Macron era la concertul lui Elton John.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background