Reciclarea lui Bănescu-înfrângere pentru delatorii ortodoxiei și o victorie pentru tradiționaliști!

Postat de pe 4 martie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Mihai Neamțu a analizat deciziile ultimului Sinod al BOR, cu hotărârile în cazurile IPS Teodosie și Vasile Bănescu.  

Săptămâna trecută, caterisirea lui IPS Teodosie era trecută pe ordinea de zi, dar, după intervenția lui Cozmin Gușă și a jurnalistului Ion Spânu, Sfântul Sinod a decis să-l pedepsească pe Teodosie cu un simplu avertisment, sub forma unei mustrări. Tot ca urmare a intervenției jurnaliștilor, Vasile Bănescu a ajuns să fie cenzurat sau cel puțin să-i fie filtrate mai eficient comentariile.

La mijloc este vorba de o amplă dispută de orgolii și de forța pe care o are Dobrogea, din punct de vedere istoric, simbolic și teologic. Să ne amintim faptul că doi episcopi din Tomis, Bretanion și Teotim, au fost prezenți și au avut o importanță aparte în primele dezbateri sinodale, de aici izvorând și moștenirea episcopală a Arhiepiscopiei Tomisului. Asta îi conferă lui IPS Teodosie un avantaj din punct de vedere simbolic, teologic și cultural. Pe de altă parte, dintr-o perspectivă patrimonială, în prezent, Patriarhul Daniel este Arhiepiscop al Munteniei și al Dobrogei, precum și Locțiitor al Tronului Cezareei din Capadocia; din acest motiv, e logic și firesc, până într-un punct, ca Preafericitul Daniel să nu vrea să piardă Tulcea și Constanța în favoarea lui IPS Teodosie, care ar avea acces la noi resurse. Adevărul este că nu ar trebui ca ortodocșii români să fie puși în situația de a alege dintre cei doi înalți ierarhi, amândoi fiind absolut necesari pentru poporul nostru și fiecare contribuind într-un anumit fel la coeziunea credincioșilor și la consolidarea Bisericii.

„Meciul” dintre Vasile Bănescu și IPS Teodosie a dăunat grav imaginii ortodoxiei. Numărul de creștini ortodocși pare să se contracte, în timp ce adepții altor religii, de exemplu penticostalii, au crescut cu peste un milion în ultimul deceniu. „În timp ce riscăm să ne scufundăm, din cauza șocului secularizării, al ateismului, al multiculturalismului și al globalismului, asistăm patetic la un conflict intern pe patrimoniu și pe orgolii, de fapt. Eu nu cunosc un motiv dogmatic pentru care ar putea fi tras la răspundere IPS Teodosie! Nu sunt de acord să fie caterisit un om care a arătat curaj cel puțin în pandemie.”, a punctat Mihai Neamțu.

Vasile Bănescu va rămâne un simplu funcționar în cadrul Patriarhiei. „Moderniștii” din Biserică au pierdut o dată prin eșecul inițiativei lor de raliere a ortodoxiei la Vatican, dar și prin restructurarea postului de purtător de cuvânt al Patriarhiei, pentru că Vasile Bănescu și-a pierdut, din punct de vedere funcțional, dreptul de a mai emite comunicate în numele Patriarhiei, fără acordul Episcopului Varlaam.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background