Raed Arafat găsește fonduri pentru militarizarea sistemului de urgență

Postat de pe 14 iulie 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Oare ce dorește Raed Arafat să facă cu elicopterele militare și cu cei 1825 de soldați profesioniști pe care vrea să-i angajeze? Ar trebui să fim cu toții foarte atenți la militarizarea sistemului de urgență pe care vrea să o implementeze acest individ”.

Recent, pe data de 12 iulie, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a declarat faptul că există un proiect finanţat prin fonduri europene nerambursabile privind construcţia a circa 100 de subunităţi de pompieri în toată ţara, potrivit celor de la Agerpress. „Pe lângă asigurarea siguranţei salvatorilor, asigurăm şi creşterea capacităţii şi mai ales răspândirea, în sensul în care să reducem timpii de reacţie” – a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, cu ocazia reconstrucţiei Detaşamentului Obor din capitală adăugând faptul că timpii de reacţie a salvatorilor în zonă ar urma să se diminueze.

Iosefina Pascal este de părere că abordarea ar fi una greșită: „În loc să ne preocupe sănătatea publică și siguranța cetățenilor, prioritatea este acum să luăm bani de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare și de la Uniunea Europeană pentru pompierii lui Arafat. Or fi aceiași pompieri din dosarul Colectiv care au făcut contestație la executarea pentru daunele morale pe care ei le datorează familiilor victimelor? Oare pentru o autostradă de ce nu se găsec fonduri din acestea nerambursabile?”

Jurnalista GOLD FM subliniază faptul că șeful DSU ar trebui mai întâi să rezolve problemele existente ale acestui sistem exemplificând prin faptul că România a achiziționat din bani publici 12 elicoptere militare Black Hawk pentru misiuni de intervenție și salvare. Acestea, totuși, nu ar putea ateriza pe timpul nopții, făcând folosirea acestora dificilă. Valoarea acestui contract este de peste 269 milioane euro fără TVA, iar elicopterele vor fi livrate la finalul anului 2023, conform HotNews.

Cine și ce se întâmplă cu aceste proiecte ale DSU?

„În acest moment vine întrebarea interesantă” – a adăugat Iosefina Pascal. „Cine monitorizează costurile acestor proiecte privind pompierii? Cine verifică dacă banii publici au fost distribuiți și folosiți în mod corect și nediscriminatoriu? Evident, nu se știe așa ceva! De asemenea, de ce angajează Departamentul pentru situații de Urgență oameni 1825 de soldați profesioniști? Asta vine peste achiziționarea elicopterelor militare”.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a anunțat că face angajări la început de 2022. DSU avea nevoie de ofiţeri și subofiţeri pentru Direcția Generală Urgențe Medicale, Direcția Generală pentru Protecție Civilă și Direcția Suport Decizional.

Jurnalista observă o posibilă legătură între aceste angajări, achiziționarea de echipamente militare și construcţia a circa 100 de subunităţi de pompieri în toată ţara. Aceasta consideră că ar începe să se contureze Agenția Națională pentru situații de Urgență, un proiect de draft de acum câțiva ani. „Ar trebui să fim cu toții foarte atenți la militarizarea sistemului de urgență pe care vrea să o implementeze acest individ” – declară Iosefina Pascal.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România și pe noua platformă goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background