Proiectul SOLARIS – visul SF al UE. Cum combate Japonia criza energetică

Postat de pe 22 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal aduce în atenția publicului un nou proiect european interesant de tip SF, dar și o soluție veche la noua problemă a energiei.

Războiul Stelelor, dar energetic

O știre difuzată chiar azi de Mediafax spune că „Agenția Spațială Europeană va aproba săptămâna acesta un studiu de trei ani pentru a putea vedea dacă ar putea funcționa și dacă ar fi eficient un parc solar în spațiu”, informează Iosefina.

Ideea există de mai bine de 50 de ani dar a fost prea dificil și prea costisitor pentru a fi pusă în aplicare până acum. Este vorba de un sistem de sateliți care captează mult mai eficient energia solară, în spațiu nefiind nici noapte și nici nori. Scopul este de a avea sateliți gigantici pe orbită, fiecare capabil să genereze și să trimită pe Pământ aceeași cantitate de energie ca o centrală electrică.

Proiecte similare mai au și China, Japonia, Rusia, SUA și Marea Britanie, dar problemele sunt ridicate de costuri și mai ales, cel mai important, de siguranță. „Se pune întrebarea dacă nu cumva sunt afectați oamenii sau mediul înconjurător prin transmiterea acestor fluxuri de energie din spațiu către Pământ prin acele unde sau fascicole energetice”, mai spune jurnalista.

„S-a întors Helanca”

„Japonia a găsit soluția pentru frig! Pentru a face față iernii și pentru a economisi energia, au redescoperit puloverul cu gâtlej – helanca, acel pulover foarte gros”, anunță Iosefina pe un ton ușor ironic.

Pe fondul acestor crize năucitoare de tot felul, fiecare țară încearcă să găsească soluții. Apar tot felul de proiecte, unele viabile, interesante, altele doar la nivel de studiu. „Fiecare țară se confruntă cu această criză energetică și face ce poate; Germania și Polonia redeschid termocentralele pe cărbuni în timp ce noi ne ocupăm cu închiderea lor, ceea ce este minunat!”, încheie Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background