Golden Hour cu Jessie: Alin Stoica, primul tenor român care a câștigat Premiul Luciano Pavarotti

Postat de pe 23 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Artistul Alin Stoica, recunoscut ca fiind primul tenor român care a câștigat Premiul Luciano Pavarotti, a vorbit în cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, moderată la Radio Gold FM de Jessie Baneș, despre proiectele cu care se mândrește, despre dragostea pentru muzică,  despre cum și-a descoperit pasiunea pentru cântat și despre experiența de la Eurovision.  

Descoperirea talentului

Tenorul Andrei Stoica a vorbit despre cum și-a descoperit pasiunea pentru muzică. Încă de când era copil, îi plăcea foarte mult să cânte colinde și a fost impresionat de reacția celor din jur care îi apreciau vocea și stilul. Apoi, ușor, ușor, și-a antrenat vocea și s-a perfecționat în arta muzicii, apelând și la părerea unui specialist și fiind susținut în permanență de bunicii lui (care i-au devenit, practic, părinți, după cum a dezvăluit artistul). „Am fost să dau o probă la Dinu Lipatti la doamna profesoară Cristina Măgureanu și, după ce m-a ascultat, mi-a zis: ‘Tu cu vocea asta, dacă nu intri în acest liceu, eu îl dărâm‘. Asta mi-a dat foarte multă încredere, deși veneam de la mate-info, și atunci acesta a devenit destinul meu”, povestește Alin Stoica.

Primul tenor român care a câștigat Premiul Luciano Pavarotti

În anul 2017, Alin Stoica a câștigat Premiul Luciano Pavarotti, înmânat de Nicoletta Mantovani, rămânând în istorie ca primul tenor român care a primit acest premiu. „A fost cea mai frumoasă amintire legată de cântat și de muzică! A fost ceva de vis! Am fost într-un cadru cu idolii mei. Eram la același concert și mi-am cunoscut idolii”, a declarat artistul cu mândrie și cu nostalgie. Alin Stoica a câștigat acest premiu special după ce a participat la un concurs în Italia unde în juriu era chiar Nicoletta Mantovani Pavarotti, soția marelui tenor Pavarotti. „M-a plăcut foarte mult și mi-a oferit acest premiu, care a venit cu invitația de a cânta la concertul omagial la 10 ani de la dispariția marelui tenor, la Arena din Verona”, a relatat artistul.

Despre Eurovisionul de altădată

Alin Stoica ne-a destăinuit că a participat în trecut la Eurovision alături de TROOPER și a ajuns chiar în finala pe țară. A descris experiența de atunci ca fiind una foarte frumoasă, din care a avut foarte multe de învățat. Întrebat dacă și-ar dori să mai participe la Eurovision, Alin Stoica a spus: „Dacă Eurovisionul ar fi sub formatul de acum câțiva ani în urmă, poate. Dar acum nu știu dacă m-aș potrivi, nu știu dacă aș fi eu omul potrivit. Ar trebui să merg cu o piesă care să fie modernă, dar care să-mi pună și vocea în valoare… Poate un featuring ar merge, dar trebuie găsită formula potrivită”. Artistul a recunoscut totuși că acum se merge foarte mult pe ideea de politic și că speră să revină la putere arta și calitatea, la ideea că o piesă trebuie să-ți transmită ceva.

Munca din spatele spectacolelor

Tenorul Alin Stoica dezvăluie că organizarea unor concerte sau spectacole de amploare, cum sunt și cele de Crăciun, necesită foarte multă muncă, foarte mult efort și foarte multă dedicare. „Uneori te ajunge oboseala, dar merită”, spune artistul. „Muzica unește suflete și ne aduce împreună! Colaborez cu foarte mulți artiști care interpretează genuri muzicale diferite și totuși ies lucruri extraordinar de frumoase”, afirmă Alin Stoica.

O familie de muzicieni, de la mare la mic

Tenorul este sprijinit de soția sa, Mădălina Stephanie Stoica, în organizarea unor astfel de evenimente și îi este recunoscător pentru tot ajutorul, dar și pentru momentele frumoase pe care le petrec împreună pe scenă, văzându-și visul împlinit și simțind că reușesc să umple sala de emoția pe care o resimt și ei în timp ce interpretează.

Nicholas, micuțul lor copil, este luat pretutindeni de Alin Stoica și de soția sa. Tatăl său se mândrește cu faptul că Nicholas este foarte receptiv și reacționează într-un mod aparte la muzică, dând semne, încă de la o vârstă foarte fragedă, că moștenește talentul părinților și că are înclinație către acest domeniu fermecător. Cu toate acestea, Alin Stoica a mărturisit că îl va încuraja pe fiul său să-și aleagă ceea ce-i place în viață și nu-l va forța niciodată să aleagă muzica, ci doar îl va susține indiferent de calea pe care o va lua micuțul.

Vine luna magicelor sărbători de iarnă, luna cadourilor și a bunătății. Petru a sărbători cum se cuvine, Alin Stoica va ține două concerte în luna decembrie, unul intitulat „Crăciunul lui Nicholas”, inspirat din numele pe care-l poartă fiul tenorului, și un altul denumit „Crăciunul iubirii”. Este vorba despre o compilație de colinde frumoase din toate timpurile.

Deși artistul a avut ocazia să se stabilească în alt colțișor al lumii pentru a-și desfășura activitatea și pentru a deveni celebru acolo, el a preferat să rămână în România, pentru că nu s-a putut rupe de țara-mamă. Alin Stoica se simte suficient de apreciat în România și consideră că se poate trăi din artă în această țară, dovada fiind succesul și dorință publicului de a asculta mai multe spectacole de-ale sale.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background