Proiectul prin care se interzice accesul copiilor pe social media

Postat de pe 3 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a prezentat inițiativa Nicoletei Pauliuc, senatoare PNL, care a propus realizarea unui proiect de lege prin care copiii sub 16 ani să fie obligați să aibă acordul părinților pentru a-și face cont pe rețelele de socializare.  

Pauliuc, care este și preşedinta Comisiei de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională din Senat, a afirmat într-o conferinţă de presă că a stat de vorbă cu mai multe mame şi cu părinţi îngrijoraţi de supraexpunerea la ecrane a copiilor, despre conţinutul online total neadecvat vârstei lor şi împreună cu colegele din Organizaţia Femeilor Liberale au scos în dezbatere publică o iniţiativă legislativă care vine să găsească soluţii la aceste probleme semnalate.

„Concret, propunerea pe care o lansăm şi astăzi în dezbatere publică constă în promovarea unei legi care vorbeşte despre control parental pentru accesul copiilor noştri până la vârsta de 16 ani, pe reţelele de social media. Ne interesează viitorul copiilor noştri, ne interesează să avem o generaţie sănătoasă, echilibrată din punct de vedere fizic şi emoţional, iar prin acest proiect de lege, credem noi că dăm suficiente instrumente părinţilor să poată să îi protejeze pe copii”, a declarat Nicoleta Pauliuc, potrivit News.ro.

Se pare, însă, că această măsură nu oprește definitiv accesul minorilor pe social media. Datele necesare pentru a-ți face un cont pe rețelele de socializare pot fi falsificate foarte ușor. În plus, indiferent dacă părinții își dau sau nu acordul, dacă nu sunt ulterior trași la răspundere atât copiii pentru ce postează pe Internet, cât și părinții, măsura este redundantă.

O soluție mai bună ar fi monitorizarea copiilor de către părinți, tocmai pentru a vedea exact ce fac aceștia pe Internet și pentru a filtra conținutul la care au acces. Deși părinții nu au timp, există soluții prin care activitatea de pe telefoanele copiilor poate fi monitorizată de la distanță, în timp real. Totodată, ar putea fi blocată instalarea anumitor aplicații direct de către operatorii care vând telefoanele mobile.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background