Probleme uriașe cu protecția datelor personale ale copiilor în școlile cu recunoaștere facială

Postat de pe 12 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a vorbit despre abuzurile grave din școlile din capitală și despre proiectele absurde ale lui Robert Negoiță, trăgând un semnal de alarmă referitor la utilizarea datelor cu caracter personal ale copiilor în scopuri neortodoxe.  

Iosefina Pascal a reamintit ascultătorilor că la două școli din capitală, mai exact Școala 80 și Școala 21 din Sectorul 3, dar și la Liceul Benjamin Franklin, s-au instalat niște porți automatizate de care nu se poate trece fără scanarea unui card special, unui cod QR sau fără scanare facială. Aproape că seamănă cu o pușcărie acest sistem de „maximă siguranță”. În schimb, Iosefina a remarcat că la închisoare li se respectă drepturile deținuților, în timp ce la aceste 3 școli se fac abuzuri grave.

Pentru a fi în trend cu ceilalți primari, domnul Negoiță și-a înființat propria firmă prin anul 2018 prin care a întreprins diverse acțiuni în sectorul din capitală pe care îl gestionează. Bineînțeles că firma sa are legătură și cu sistemele de securitate instalate în școli, după cum relevă un document prezentat pe larg în emisiune de către jurnalista Iosefina Pascal. Entitățile care controlează firma cu pricina sunt Consiliul Local și Primăria Sectorului 3.

Părinții elevilor înscriși la școlile amintite anterior au semnat un acord cu privirea la instalarea acestor „sisteme de control acces cu videointerfon”. În acordul GDPR semnat de părinți există o serie de clauze aberante, printre care se numără și imposibilitatea de a da în judecată firma sau alte persoane pentru pretenții cu privire la utilizarea imaginilor, datelor cu caracter personal și faptul că nu se vor datora niciun fel de daune sau costuri de către companie. Nu li se permite părinților să efectueze vreo acțiune sau demers ce ar putea cauza publicitate negativă pentru companie sau pentru proiect.

Totodată, se stipulează în acest acord că firma își rezervă dreptul de a transfera datele cu caracter personal ale copiilor unor terți care îi asistă în instalarea acestui sistem de monitorizare, dar și autorităților publice. Datele pot fi stocate și redistribuite unor alte companii, dacă firma va fi vreodată cumpărată sau împărțită în mai multe sectoare, sau acționarilor. Părinții ar trebui să deschidă bine ochii și să fie atenți la ce semnează, pentru că datele copiilor lor pot ajunge pe mâini greșite.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background