Ciolacu și Iohannis dispută influența în guvern, fiind avatajați de lipsa miniștrilor lideri PSD/PNL

Postat de pe 12 iunie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Ediția de astăzi a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a axat pe jocurile rotativei, jurnalistul Marius Ghilezan prezentând care va fi structura și componența noului guvern Ciolacu.

Nicolae Ciucă și-a dat oficial demisia, părăsind funcția de prim ministru al României. Se pare, însă, că rotativa guvernamentală și venirea lui Marcel Ciolacu la putere nu stârnește nici un pic de entuziasm, nici măcar în rândul pesediștilor. Românii sunt împovărați de prețurile extrem de mari ale produselor și se preconizează că Marcel Ciolacu ar putea fi forțat de contextul actual să mărească și mai mult impozitele.

Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor să nu mai trimită în acest guvern politicieni din linia întâi, ci să-și aleagă reprezentanți din linia a doua. PNL-ul a ajuns un partid fără putere, compus din oameni incompetenți. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Ionuț Cristache a analizat și mai în detaliu mișcările pe care le face președintele în această perioadă. Jurnalistul a dezvăluit următoarele:

„Iohannis nu-l mai vrea pe Bode la guvern și le-a transmis asta deja liberalilor! Bode forțează lucrurile și pare că va încerca să supună nominalizarea sa în Guvernul Ciolacu în forumurile statutare ale partidului! Rămâne de văzut dacă-l țin balamalele pentru o astfel de sfidare a faraonului. Deocamdată asta încearcă! Dacă-i iese manevra și partidul decide să-l susțină, în pofida voinței Măriei Sale ar fi primul gest de frondă al PNL-ului în 9 ani de domnie! Prima fisură, prima dovadă că poziția dominantă a lui Iohannis în raport cu partidul se șubrezește și că liberalii încep luptele și calculele pentru epoca post-Iohannis!”

Nicolae Ciucă a demisionat astăzi tocmai pentru ca formarea noului guvern să aibă loc joi. Se pune problema rămânerii sau plecării UDMR-ului din coaliția de guvernare. Păstrarea UDMR-ului la guvernare este necesară pentru compunerea majorității. Marius Ghilezan a dezvăluit că Marcel Ciolacu le-ar fi propus ungurilor să preia Ministerul Energiei și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, fără a se consulta în prealabil cu liberalii care imediat au luat foc la auzul acestor vești. Înțelegerea cu liberalii rămâne valabilă în schimb, urmând ca aceștia să ia Ministerul Dezvoltării. Marea dilemă este postul de Ministru al Finanțelor, cel numit în această funcție având o mare responsabilitate pe umeri: reechilibrarea bugetului deficitar al României.

PSD-ul se clasează în topul sondajelor, iar cetățenii români au mari așteptări de la acest partid. Nu se știe, însă, dacă Marcel Ciolacu va putea să-și numească un ministru din propriul partid la Finanțe. Totodată, se pare că Ministerul Familiei, deținut astăzi de Gabriela Firea, va fi desființat. Există frământări interne, Marcel Ciolacu riscând să-și antagonizeze partidul dacă va elimina numele cu rezonanță de la guvernare.

„Nu cred că întâmplător Klaus Iohannis le-a zis liberalilor să se orienteze pentru trimiterea în executiv a oamenilor din linia a doua. Dacă o fi discutat și cu Marcel Ciolacu și Marcel Ciolacu trimite la fel oameni din linia a doua, niște personalități ușor manevrabile de către cei din linia întâi, și să se orienteze foarte clar spre anul electoral 2024, când PNL-PSD-UDMR nu vor mai putea lua 50+1? Dacă și PSD-ul și PNL-ul se vor apleca asupra unui proiect de țară, se poate reveni la electoratul pierdut”, a conchis Marius Ghilezan.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background