Problema UDMR și pericolul “transilvănismului”

Postat de pe 4 august 2021

Autor: Adrian Lambru

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „UDMR exagerează când spun că vor propria țară în mijlocul României. De asemenea, ei nu doresc ca noi să știm unde se duc banii care vin din Ungaria spre Transilvania”.

În contextul dezvoltării României prin regionalizare, Vasile Dîncu susține că ar fi întâmpinat piedici din partea Uniunii Democrate Maghiară din România (UDMR). „Acest partid dorește să-și facă o regiune unde să fie ei majoritari: Mureș, Harghita și Covasna”.

Tot UDMR ar fi împiedicat și o strategie de dezvoltare teritorială care a adunat cele mai importante hărți ale României unde se poate vedea câți bani s-au investit în ultimii ani și pe ce din fiecare localitate. „UDMR a blocat acest proiect în Parlament” – a adăugat Vasile Dîncu. “Iar acum poroiectul este ascuns. Nu vor ca noi să știm unde se duc banii care vin din Ungaria spre Transilvania”.

„L-am întrebat pe ministrul Attila Cseke și mi-a spus că că se lucreză la această strategie și că va fi adoptată, dar ea, de fapt, a fost scoasă în ultima zi din decembrie 2019, cânt trebuia adoptată, pentru două săptămâni și chemată înapoi în Comisie. De atunci, a dispărut” – a declarat Vasile Dîncu.

Ideea separatismului Transilvaniei

Președintele Consiliului Național al PSD este de părere că populația maghiară din Transilvania nu ar putea să-și câștige autodeterminarea într-un stat nou: „În acest moment, nu există această șansă”.

Problema identificată de Vasile Dîncu ar fi dubla cetățenie a circa 700 de mii de maghiari ai Transilvaniei. „S-a format astfel o armată imensă de contestatari ai statului român. Asta ar trebui să ne îngrijoreze. În Mureș, Harghita sau Covasna nu se găsește niciun ziar în limba română, iar posturile de televiziune românești se prind foarte greu”.

Problema educației

Vasile Dîncu pune problema adversității maghiarilor din Transilvania față de România în ceea ce privește școlarizarea: „Copii lor nu mai învață limba română și după aceea au mari probleme de integrare în societatea noastră. Nu toți reușesc să  facă ceva în Ungaria, acest <pământ al făgăduinței>, și se întorc în România unde, fără limba română, le este foarte greu”.

Rezolvarea acestei stări tensionate ar fi un ajutor către aceste zone mai puțin dezvoltate să ajungă la același nivel cu restul României. „Susțin ideea unei mici taxe impuse regiunilor mai bogate prin care să se dezvolte aceste zone mai sărace din Transilvania. Așa i-am putea ține pe acești oameni pe loc, în România” – a declarat președintele Consiliului Național al PSD.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background