Printr-un mix energetic potrivit, România ar putea obține cea mai ieftină energie din Europa!

Postat de pe 27 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Românii nu sunt informați despre faptul că țara noastră are toate resursele necesare pentru a funcționa în baza unui mix energetic ce ar putea asigura un preț rezonabil la energie, dar și prosperitate pentru companiile românești. Sebastian Burduja, actualul Ministru al Energiei, și-a asumat că va dubla sau chiar tripla capacitatea nucleară până în 2050. În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Dian Popescu, unul dintre cei mai mari specialiști în domeniul energetic din România, a explicat care sunt adevăratele motive care stau la baza unor astfel de decizii aberante și de ce România este o țară subjugată și împrumutată „pe viață”, deși are resurse proprii, spre deosebire de alte state.

România consumă la momentul actual aproximativ 6.000-7.000 de MWh. Săptămâna trecută am avut cel mai mare preț la energie din Europa, pe piețele spot, pentru că în alte părți nici nu se mai tranzacționează. Din cauza prețurilor la energie foarte mari, multe companii românești și-au sistat activitatea, prăbușindu-se astfel mediul de afaceri din România, dar furnizând în același timp forță de muncă pentru Occident. Guvernanții noștri au preferat să îngroape mediul de afaceri din România și să plătească acele compensații la energie, care au dus, într-un final, la majorarea deficitului bugetar.

După 2 ani de omorâre a economiei românești și după ce au îndeplinit interesele companiilor străine la care s-au înrobit pe viață, politrucii de la guvernare au făcut în sfârșit un mix energetic, la bursa OPCOM tranzacționându-se surplusul de energie al tuturor companiilor, rezultând o plată de 90 de euro per MWh. Acesta este sistemul după care funcționează România de aproximativ 9 luni și nicio companie de stat din domeniu nu a mai avut probleme. Cu toate acestea, trebuie menționat faptul că politicienii de la vârf au dat o lege prin care le oferă prioritate moldovenilor la a primi energia din acest mix energetic.

Trebuie să plătim 8 miliarde de euro compensanții și încă 12-13 miliarde de euro pentru reactoarele 3 și 4, care vor fi gata abia peste aproximativ 10 ani. În condițiile în care 1 MWh pe gaze costă 1 milion de euro, sumele exorbitante pe care le avem de plătit ar însemna că s-au instalat în sistem 20.000 de MWh, deși consumul real din România este estimat la aproximativ 6.000-7.000 de MWh. Pentru ca România să fi fost scoasă de sub acest hățiș al prețurilor, ar fi trebuit să nu cheltuim bani pe compensații și să nu închidem sub nicio formă capacitățile, centralele și companiile energetice din România.

România exportă energie când e ieftină, la un preț de 2 euro pe MWh, și o importăm în orele de vârf cu 300-400 euro pe MWh. Ar trebui desființată de urgență ordonanța dată de trădătorul Virgil Popescu, pentru că altfel riscăm să intrăm în faliment. Soluția principală de care are nevoie România acum este reprezentată de un mix energetic compus cu cap și eficient. Soluția reactoarelor necesită prea mult timp, iar România se află deja pe marginea prăpastiei din punct de vedere economic.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background