Presa liberă lipsește cu desăvârșire în România

Postat de pe 15 septembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de astăzi, jurnalista Iosefina Pascal a scos din ‘tolba‘ cu știri o nouă informație de mare interes: partidele dau bani publicațiilor și posturilor de televiziune pentru a emite articole și pentru a realiza emisiuni după bunul lor plac.

Este foarte important ca cetățenii să afle că partidele dau mită publicațiilor și televiziunilor pentru a prezenta lucruri care îi avantajează pe politicienii în funcție sau care dezavantajează opoziția. Bineînțeles că lucrurile acestea sunt ascunse de oamenii de rând; doar trăim în țara unde Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției, secretizează toate dosarele posibile, începând cu cele ale ONG-urilor și terminând cu nu se știe care.

Iosefina Pascal atenționează că, pe lângă contractele realizate între partide și televiziuni, mai există niște contracte în valoare de 46 de milioane de euro făcute de guvernul Orban și continuate de Cîțu. Acestea reprezintă plăți virate către publicații și către instituțiile de presă pe tema informării publicului cu privire la pandemia de covid. Este vorba aici de banii contribuabililor români, fiindcă partidele sunt finanțate din bugetul de stat.

Mai poate fi considerată presa liberă în astfel de situații? De ce nu se iau măsuri și în România pentru a combate acest fenomen? Spre exemplu, UE susține independența presei și aplicarea corespunzătoare a legilor. UE vrea să taie fondurile dedicate presei în Ungaria și Polonia din același motiv: presa este aservită.

Războiul dintre servicii a ajuns și în presă

Recorder a realizat o investigație despre jurnaliștii și prezentatorii de televiziune care au luat bani de la partide. Cu alte cuvinte, investigatorii Recorder au urmărit transferurile de bani dintre partide și diferite posturi de televiziune, bani oferiți pentru ca respectivul canal să prezinte aspecte favorabile despre partidul finanțator. Investigația celor de la Recorder se axează mai mult pe PNL și PSD, deși există și alte partide, precum USR, care au și recunoscut că folosesc această practică.

Un aspect interesant este că, după ce Recorder a postat ancheta, o altă publicație, similară din punctul de vedere al opiniilor împărtășite și care cu alte ocazii aplauda investigațiile Recorder, acum îi atacă și vin cu acuze referitor la publicația lor. Aceasta este încă o dovadă a faptului că presa este controlată și că publicațiile se ceartă din cauza banilor… banii poporului, bineînțeles.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background