Polonia vrea să doboare rachete rusești deasupra Ucrainei
Postat de Gold FM Radio pe 14 iulie 2024
Varșovia se gândește să intervină după ce grevele au devastat rețeaua electrică și au distrus cel mai mare spital de copii din Kiev, scrie Politico.
Polonia se gândește dacă poate intercepta rachete rusești pe cale de a lovi orașele ucrainene, a spus Varșovia, în timp ce aliații occidentali intensifică transporturile de apărare antiaeriană pentru a ajuta la protejarea civililor și a infrastructurii energetice critice.
Într-un discurs adresat Institutului American de Întreprinderi, în marja unui summit NATO de la Washington, vineri, ministrul polonez de externe Radosław Sikorski a declarat că propunerea – prezentată inițial de Kiev – este luată în considerare și a fost inclusă într-un acord comun de apărare semnat de cele doua ţări.
„În acest stadiu, aceasta este o idee. Ceea ce a spus acordul nostru este că vom explora această idee”, a spus Sikorski.
Polonia, a adăugat el, are dreptul să doboare rachete rusești care riscă să treacă pe teritoriul său „să presupunem, din greșeală”. Totuși, ministrul de externe a continuat, interceptarea acestora abia după ce au trecut granița prezintă o „dilemă”, având în vedere că resturile pot provoca pagube de la sine.
„Ucrainenii spun: „Te rog, nu ne deranjează, fă-o peste spațiul nostru aerian atunci când sunt în pericol iminent de a trece pe teritoriul polonez. În opinia mea, aceasta este autoapărare, dar explorăm ideea”, a spus Sikorski.
Aceasta marchează o abatere de la pozițiile anterioare ale Varșoviei în această problemă. Władysław Kosiniak-Kamysz, viceprim-ministrul țării și ministrul apărării, a declarat la postul de radio polonez la începutul acestei săptămâni că mișcarea va necesita aprobarea aliaților NATO, pe fondul temerilor cu privire la o potențială escaladare.
„Dacă NATO nu ia o astfel de decizie Polonia nu o va lua individual”, a spus el.
Rusia a desfășurat o serie de lovituri împotriva țintelor civile în ultimele săptămâni, ucigând doi și rănind alți 16 în timpul unui atac asupra celui mai mare spital pentru copii din Ucraina, luni.
ONU a confirmat o „probabilitate mare” ca măcelul să fi fost rezultatul unei „loviri directe” de către o rachetă rusă, mai degrabă decât să fie cauzat de o rachetă doborâtă, așa cum a susținut Moscova în astfel de cazuri anterioare. Curtea Penală Internațională a început o anchetă cu privire la o potențială crimă de război, a declarat vineri Kievul.
Ucraina și-a asigurat un pachet de apărare antiaeriană, inclusiv mai multe sisteme Patriot fabricate american, ca parte a unui acord promis în timpul summitului NATO de săptămâna aceasta. Cu toate acestea, experții spun că furnizarea unei game de rachete hardware și interceptoare trebuie să fie un efort constant, mai degrabă decât oferte unice ocazionale.
„Rușii folosesc o mare varietate de metodologii de atac diferite și pentru a-i învinge aveți nevoie de un sistem stratificat de apărare aeriană”, a declarat fostul colonel de informații militare britanice și planificator NATO Philip Ingram pentru POLITICO.
„Unele care sunt la o rază mai apropiată, altele care pot lovi lucruri mai departe și rachete care pot aborda atât dronele de atac cu mișcare lentă, cât și cele care sunt capabile să depășească apărarea pentru a elimina rachete balistice și rachete hipersonice.”
„Politica de incrementalism a Occidentului nu funcționează”, a spus Jade McGlynn, lector de studii de război la King’s College din Londra.
„Ar trebui să se concentreze mai puțin pe simbolism și mai mult pe distrugerea superiorității aeriene a Rusiei – prin creșterea apărării aeriene, eliminând constrângerile asupra capacității Ucrainei de a elimina site-urile de bombardare din Rusia – și finanțare suplimentară pentru a aduce cheltuielile de apărare ale Ucrainei cel puțin undeva mai aproape de cheltuielile Rusiei.”
sursă: Politico.