„Planul Orbán” pentru pace în Ucraina a fost trimis fiecărui prim-ministru al UE

Postat de pe 17 iulie 2024

Planul în 10 puncte al premierului ungar se bazează pe „evaluarea reală a situației, obiective realiste și calendarul adecvat”, a explicat Budapesta, scrie The European Conservative

După ce și-a încheiat „misiunea de pace” în străinătate, care a presupus întâlnirea cu lideri importanți de ambele părți ale războiului ucrainean, premierul ungar Viktor Orbán și-a prezentat planul său diplomatic în zece puncte președintelui Consiliului European, Charles Michel, precum și fiecărui stat membru UE. Scopul său este de a facilita discuțiile ulterioare cu privire la modul de a ajunge la un acord de încetare a focului și de a evita alte vărsări de sânge inutile în Ucraina și orice posibilă escaladare globală.

Documentul, denumit în mod informal „Planul Orbán”, se bazează pe concluziile întâlnirilor bilaterale ale premierului de săptămâna trecută – inclusiv cu președintele ucrainean Zelensky , președintele rus Putin , președintele chinez Xi , președintele turc Erdogan și fostul președinte al SUA Trump – și sugerează o foaie de parcurs diplomatică care ar putea duce mai întâi la un acord de încetare a focului, apoi, în mod ideal, la o pace de durată între Kiev și Moscova.

„Planul este deja pe biroul fiecărui premier al UE”, a declarat Balázs Orbán, directorul politic al premierului, într-un interviu de luni, 15 iulie. El a spus că planul este o

Evaluare realistă a situației, obiective realiste și sincronizare adecvată – aceasta este abordarea [Ungariei].

Experiențele misiunii maghiare în străinătate au întărit ideea că negocierile de pace sunt greu de realizat fără ajutor extern. „Am mers peste tot cu scopul de a explora cât de multe și ce șanse există pentru pace”, a spus Balázs Orbán în interviu. 

„Prima misiune de pace a fost în țările în război. Este clar că Ucraina și Rusia sunt foarte hotărâte să lupte și fără intrarea mediatorilor externi, vom vedea, din păcate, distrugeri foarte dure în lunile următoare. Ne-am propus apoi să negociem cu potențialii mediatori. China și Turcia sunt angajate pentru pace. La fel și Donald Trump”, a explicat oficialul. „Dar europenii și actuala administrație americană sunt în favoarea continuării războiului”.

Acesta a fost ceea ce l-a determinat pe premierul Orbán să se întâlnească cu Trump la Mar-a-Lago, în speranța că „probabila” realegere a fostului președinte va îndrepta Washingtonul spre un curs mai pașnic. În nota sa adresată lui Michel și guvernelor UE, Orbán a avertizat că o președinție a lui Trump ar însemna că proporția din sarcina financiară a sprijinirii Ucrainei „se va schimba semnificativ în dezavantajul UE” dacă aceasta nu își va adapta și politica.

În același timp, Orbán a mai menționat că Trump intenționează să înceapă să lucreze pentru pace de îndată ce va fi declarat președinte ales în noiembrie. Potrivit lui Orbán, Trump „nu va aștepta până la inaugurarea sa, dar va fi gata să acționeze imediat ca un intermediar de pace. El are planuri detaliate și bine întemeiate pentru asta.”

În ciuda faptului că majoritatea europenilor împărtășesc viziunea Ungariei , Bruxelles pare cel mai greu de influențat. Eurocrații și instituțiile UE – inclusiv Comisia însăși – încearcă în prezent să se depășească reciproc în eforturile lor de a boicota, discredita și submina activitatea actualei președinții ungare a Consiliului UE, tocmai din cauza poziției sale pro-încetarea focului.

Deși Budapesta nu își face iluzii cu privire la ponderea Ungariei în diplomația internațională, nici aceasta nu trebuie subestimată. „În acest moment, Ungaria este singura țară care are informații actualizate și concrete despre modul în care gândesc părțile în conflict și principalii potențiali mediatori și cum să navigheze între diferitele interese”, a spus Balázs Orbán.

Chiar înainte de misiunea de pace a lui Orbán, Budapesta identificase trei actori cheie (UE, SUA și China) care sunt capabili și, prin urmare, esențiali pentru a facilita negocierile de pace între Rusia și Ucraina. „Cel puțin doi, dar în mod ideal toti trei, trebuie să adopte o atitudine pro-încetarea focului”, a declarat recent Péter Szijjártó, ministrul de externe al Ungariei.

Prin urmare, Ungaria continuă să insiste pentru sprijinul UE pentru pace, indiferent cât de fără speranță pare lupta. „Acum, sarcina noastră este să punem cap la cap această nouă abordare și să încercăm să convingem statele membre UE de planul lui Viktor Orbán”. a spus directorul politic al premierului. „Credem că întreaga perioadă a președinției UE a țării noastre ar trebui folosită – în termeni politici – pentru a pune bazele negocierilor de pace”.

În timp ce Bruxelles-ul încă se comportă ca și cum ideea negocierilor de pace cu Rusia ar fi cel mai mare sacrilegiu politic pe care îl poate comite, atitudinile se schimbă încet chiar și la Kiev. Președintele Zelensky și-a repetat recent declarația anterioară că este  gata să invite Moscova la următoarea tranșă de negocieri de pace mai târziu în acest an în Elveția.

Dacă Washingtonul își schimbă într-adevăr cursul sub o Casă Albă condusă de Trump, asta va lăsa UE să înceapă în sfârșit să asculte rațiunea. „Dacă Europa dorește pace și dorește să aibă un cuvânt de spus decisiv în soluționarea războiului și în încheierea vărsării de sânge, atunci schimbarea de direcție trebuie elaborată și implementată acum. … Dacă UE nu acționează acum, este posibil să nu poată acționa mai târziu.”

sursă: European Conservative


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background