Plafonul datoriei americane
Postat de Gold FM Radio pe 5 octombrie 2021
Autor: Maria Teodora Șuta
Trezoreria SUA este de așteptat să rămână fără fonduri de la jumătatea lunii octombrie. Potrivit presei americane The Christian Science Monitor, ” acest lucru ar putea afecta nu numai economia SUA, ci și cea a lumii.”
Creșterea plafonului datoriei nu este nouă. Aceasta a fost folosită ca pârghie pentru a asigura o anumită disciplină fiscală prin care SUA urmărește prioritățile sale de cheltuieli. „A fost una dintre cele mai dificile perioade din ultimii 100 de ani și de aceea cred că este perfect logic să mergem mai departe”, „pentru a evita o catastrofă economică”, a declarat senatorul democrat din Virginia, Tim Kaine, în fața Comisiei pentru buget. El spune că nu vrea să împovăreze generațiile viitoare cu datorii, menționând că democrații cred că pot găsi modalități de a plăti pentru întregul buget de 3.5 trilioane dolari.
Limita datoriei a fost stabilită în 1917 pentru a aduce o anumită disciplină fiscală agențiilor federale și, de asemenea, pentru a facilita rolul Congresului în autorizarea împrumuturilor suplimentare. Recent, un acord din 2017 a suspendat limita datoriilor până la 31 iulie 2021, permițând guvernului să se împrumute atât cât a avut nevoie anterior pentru a-și îndeplini obligațiile care includeau cheltuieli legate de pandemie.
De la 1 august, Departamentul Trezoreriei a folosit așa-numitele măsuri extraordinare pentru a continua plata facturilor până când Congresul o să ia din nou măsuri. Christian Science Monitor subliniază: „Celălalt termen urgent pentru Congres este 30 septembrie, ce corespunde cu sfârșitului anului fiscal.” Pentru a menține guvernul în mișcare și pentru a plăti salariile militare și prestațiile de securitate socială, Congresul trebuie să autorizeze un nou buget.
Democrații au propus o măsură pe termen scurt, mai exact propun suspendarea limitei datoriei până în decembrie 2022. Astfel, guvernului îi este permis să facă toate împrumuturile necesare pentru plata datoriilor. Camera a adoptat legislația, dar liderul minorităților din Senat, Mitch McConnell, a luat o poziție fermă împotriva acesteia.
Sursă text: Observateur Continental