Pică proiectul SMR-urilor? Statul român a pariat greșit pe banii noștri
Postat de Gold FM Radio pe 10 ianuarie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
Vești proaste despre centralele nucleare modulare (SMR): au devenit un proiect din ce în ce mai costisitor, ce aduce pagube semnificative României. „De ce continuă statul român să alimenteze cu miliarde compania NuScale, care se confruntă cu probleme financiare din ce în ce mai mari?” este enigma pe care a încercat să o deslușească jurnalista Iosefina Pascal, în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, difuzată la Radio Gold FM.
Compania NuScale nu a primit aprobările necesare pentru a dezvolta reactoare modulare în SUA, motiv pentru care și-a îndreptat atenția spre România, care i-a permis implementarea unui astfel de proiect la Doicești. Există inclusiv un plan de retehnologizare a centralei nucleare de la Cernavodă, însă nu se specifică exact cum. Iosefina Pascal nu exclude posibilitatea ca centrala de la Cernavodă să fie transformată în SMR. Ne putem aștepta la orice în România, țara care și-a sabotat sistemul energetic național, închizând capacități de producție energetică înainte de termenul prevăzut de UE în proiectul Green Deal sau Fit for 55.
NuScale și-a concediat recent o treime din angajați, ceea ce ar putea indica faptul că firma se confruntă cu probleme economice. Polonia a interzis construirea pe teritoriul țării a unor astfel de centrale nucleare modulare, tocmai pentru că sunt periculoase. România își joacă prost cărțile, împrumutând sume colosale pentru a-i plăti pe cei de la NuScale. Întreruperea proiectului, cauzată de falimentul NuScale, ne-ar feri de un potențial pericol nuclear, însă banii au fost deja dați și nu mai pot fi recuperați.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.