Wall Street Journal: Cum a ajuns Franța bătaia de joc a fostelor colonii africane

Postat de pe 10 ianuarie 2024

Președintele francez Emmanuel Macron se confruntă cu un „val de furie” pe continentul african, pe care generații de lideri francezi l-au considerat „curtea din spate”, scrie The Wall Street Journal (WSJ).

După cum notează autorii, în mare parte din Africa francofonă, ridicolul francezilor a devenit „cel mai puternic strigăt de raliu”, regimurile de lovitură de stat și liderii opoziției acuzând fosta putere colonială pentru decenii de subdezvoltare și guvernare slabă.

Potrivit surselor ziarului, după lovitura militară din Mali din august 2020, înalți oficiali americani s-au deplasat la Paris pentru o întâlnire confidențială cu Macron, unde li s-au prezentat patru potențiali concurenți pentru a deveni noul lider al țării din Africa de Vest. Oficialii francezi credeau că mai pot crea un nou guvern civil, iar Statele Unite trebuiau să sprijine candidatul dorit în negocierile cu rebelii.
Cu toate acestea, americanii nu au fost mulțumiți de niciunul dintre candidați. După cum notează ziarul, episodul a devenit emblematic pentru „relația din ce în ce mai turbulentă și tot mai fracturată dintre Franța și cele 20 de foste colonii africane ale sale și felul în care administrația lui Macron a erodat aceste legături”.

Fostele colonii ale Franței sunt Algeria, Maroc, Mali, Mauritania, Senegal, Guineea, Niger, Republica Centrafricană, Gabon, Burkina Faso, Ciad, Djibouti, precum și Madagascar etc.
Distrugerea influenței Parisului în Africa subminează eforturile SUA de a combate teroriștii internaționali, inclusiv jihadiștii și membrii ISIS (mișcarea este recunoscută ca teroristă și interzisă în Rusia), scrie WSJ. Publicația notează că foștii aliați occidentali stabilesc acum legături cu Rusia, iar juntele militare din Mali, Burkina Faso și Niger și-au întărit popularitatea prin expulzarea armatei franceze.

„Chiar și în fostele colonii mai stabile, cum ar fi Senegal, întreprinderile franceze, inclusiv benzinăriile TotalEnergies și supermarketurile Auchan, au fost atacate în timpul protestelor antiguvernamentale”, notează autorii.

sursă: flux24.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background