Petru Romoșan, bilanțul războiului din Orientul Mijlociu
Postat de Gold FM Radio pe 8 octombrie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, analistul Petru Romoșan a realizat bilanțul războiului din Orientul Mijlociu la un an de la atacul Hamas, în ce situație este acum Israelul și Iranul, respectiv jocul geopolitic al marilor puteri militare implicate în susținerea părților.
Ieri, pe 7 octombrie 2024, s-a împlinit un an de la izbucnirea conflictului din Orientul Mijlociu, dintre Israel și Palestina sau gruparea Hamas. Răul a început la 1880, când Imperiul Britanic a descoperit că poate să folosească comunitatea evreiască internațională. S-a folosit de Theodor Herzl, un activist sionist de origine austro-ungară, pentru a-și duce planul la îndeplinire. Scopul final era extinderea dominației Imperiului Britanic. În 1917, s-a semnat Declarația Balfour, în care guvernul britanic recunoștea printr-o scrisoare adresată Lordului Rothschild că evreii au dreptul la un „cămin” al lor și așa s-a ajuns, în 1948, la întemeierea statului Israel, tot la inițiativa britanicilor.
Groaznicul război din Orient din ultimul an a fost pornit la comandă, Netanyahu fiind controlat din umbră de americani. Hamasul este o organizație formată din grupuri mai mici și a fost fondat de britanici, cu scopul de a deveni o alternativă la Organizația pentru Eliberarea Palestinei al lui Yasser Arafat. Hamasul este compus dintr-o primă aripă care este finanțată, prin Qatar, din fonduri occidentale; a doua facțiune este una palestiniană (făcând parte din organizația Frații Musulmani). Operațiunea sângeroasă condusă de Netanyahu prin armata israeliană nu mai putea fi apărată nici la ONU, nici în fața Curții Penale Internaționale, motiv pentru care s-a inventat războiul cu Libanul, pentru a distrage atenția de la marea catastrofă care s-a petrecut în Gaza.
Falanga democrată din SUA, chiar prin vocea publică a lui Barack Obama, a ținut partea palestinienilor, în timp ce Donald Trump s-a radicalizat într-o poziție pro-israeliană. Totuși, analistul Petru Romoșan nu crede că acesta este motivul pentru care campania lui Trump și-a pierdut din efect în ultima vreme. În America, peste 60% din comunitatea evreiască votează cu democrații. Netanyahu este foarte interesat să provoace o criză cu Iranul până la desfășurarea alegerilor din America, pentru că Israelul este un proxy al SUA, „portavionul Americii în Orientul Apropiat”. Americanii sunt interesați de imensa diversiune țesută în Orient, pentru că aceasta distrage atenția de la eșecul din Ucraina. Războiul din Ucraina se poate extinde și în Europa, prin acte teroriste extrem de brutale, comandate de ruși.
Israelul este foarte fragil după un an de agresiune împotriva Gazei. În momentul de față, principalul adversar pe care l-a provocat este Hezbollahul, care este o armată dispusă să lupte până la moartea ultimului soldat și care este foarte bine înarmată. Iranul, la rândul său, este pregătit pentru lovituri decisive împotriva Israelului.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro