Petrișor Peiu: Pentru prima oară în istorie, UE a devenit din exportator net importator net

Postat de pe 27 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În cea mai recentă ediție a emisiunii „Dincolo de propagandă”, prezentată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, economistul Petrișor Peiu a explicat care sunt exact cauzele economice care au condus la suprapunerea atâtor crize care îngreunează toate popoarele lumii, dar în special lumea occidentală.

Atât guvernul României, cât și guvernele de la nivelul Uniunii Europene, au început să aducă în prim plan în mod insistent și ostentativ marea problemă a crizelor suprapuse care macină întregul continent și nu numai. Crizele au fost provocate, practic, de o reacție în lanț care a fost declanșată încă din timpul pandemiei, când o bună parte din sectorul privat a fost blocat, a urmat liberalizarea pieței energiei, ceea ce a condus la efecte negative asupra costului vieții. În acest cocktail catastrofal cel puțin din punct de vedere economic s-a adăugat și inflația, iar cireașa de pe tort a fost propunerea abuzivă de a se renunța la gaz, cea mai eficientă sursă de energie, în favoarea surselor alternative.

Petrișor Peiu a expus pe larg care sunt principalii factori care ne-au adus în punctul în care ne aflăm astăzi. Pe de-o parte, dintre toate crizele majore cu care ne confruntăm în prezent, economistul identifică inflația ca fiind cea mai gravă dintre toate. Explicația este una simplă: s-a erodat puterea de cumpărare, ceea ce afectează în mod direct buzunarul tuturor cetățenilor. La baza acestei inflații exagerat de mari din UE stă tocmai politica greșită a statelor membre și a Comisiei Europene de a forța reducerea emisiilor cu efect de seră. „Această reducere înseamnă diminuarea competitivității și scumpirea tuturor bunurilor și serviciilor, pentru că, dacă apelezi la energie regenerabilă, este evident că aceasta este mult mai scumpă decât energia clasică”, a evidențiat Petrișor Peiu.  

Pe de altă parte, inflația a fost stimulată de către toate statele lumii, pentru că ele sunt favorizate de inflație. Este un mecanism destul de simplu de înțeles. Prin inflație, ponderea datoriilor statelor scade semnificativ.

Totodată, există o criză reală a energiei, impusă atât de mania Comisiei Europene de a elimina combustibilii fosili, cât și de conflictul din Ucraina. Războiul a determinat aplicarea sancțiunilor împotriva Rusiei, ele vizând în special sectorul ce ține de exporturile rusești de produse  energetice. Țările europene s-au văzut nevoite să aducă gaz natural lichefiat din SUA sau din Norvegia, surse mult mai scumpe.

Comisia Europeană și statele membre ale UE sunt dispuse să aplice soluții din ce în ce mai radicale, potrivit spuselor lui Petrișor Peiu. Pe termen mediu, aceste politici extreme vor demola competitivitatea firmelor europene. „UE a devenit din exportator net, importator net! UE importă mai mult decât exportă pentru prima oară în istorie. La nivel european, acest lucru reprezintă o reală dramă și se discută mult prea puțin pe acest subiect”, a concluzionat Petrișor Peiu.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background