PE a blocat finanțarea Consiliului UE până când Ucraina nu va primi sistemele Patriot

Postat de pe 14 aprilie 2024

Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene deoarece țările UE nu au putut oferi Ucrainei sisteme Patriot suplimentare, scrie Ukrainska Pravda

 Guy Verhofstadt, europarlamentar al fracțiunii politice Renew Europe și fost prim-ministru belgian a propus eliminarea aprobării bugetului de pe agenda Consiliului European până când țările membre vor putea găsi cele șapte sisteme Patriot de care Ucraina are nevoie urgentă.

Verhofstadt a citat declarația șefului diplomației europene care spune că țările europene au o sută de sisteme Patriot, în timp ce Ucraina vrea doar șapte.

Propunerea lui a fost primită cu aplauze zgomotoase.

Decizia este considerată un eveniment fără precedent. A avut sprijinul a 515 parlamentari europeni, în timp ce 62 s-au opus.

„Parlamentul refuză votareabugetului Consiliului până când [Consiliul European] va decide să sprijine Ucraina cu sisteme antirachetă Patriot suplimentare!” a scris Verhofstadt pe Twitter (X).

Chiar acum: Parlamentul European a suspendat decizia privind finanțarea Consiliului UE pentru că nu a livrat sisteme Patriot Ucrainei”a comentat Andrius Kubilius, un europarlamentar lituanian .  

După un alt atac cu rachete rusești în noaptea de 10-11 aprilie, președintele Volodimir Zelensky a declarat că Ucraina are nevoie de o apărare aeriană puternică și alt sprijin defensiv.

El a declarat că unele dintre dronele și rachetele de asalt au fost doborâte, dar altele au lovit în continuare infrastructura critică într-o varietate de locații.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a vorbit miercuri, 10 aprilie, cu aliații Ucrainei despre detaliile negocierilor privind furnizarea sistemelor de apărare aeriană Patriot.

Kuleba a explicat schimbarea tonului Ucrainei în problema primirii sistemelor de apărare aeriană de la partenerii occidentali, spunând că „diplomația blândă și liniștită nu a funcționat”. El a spus că speră că noul său stil de diplomație dură va ajuta la realizarea unei ofensive.

sursă: Ukrainska Pravda


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background