Parlamentul UE a votat pentru ca discursul instigator la ură să fie o infracțiune

Postat de pe 22 ianuarie 2024

„Nu vreți o dezbatere, vreți o inchiziție!” a criticat europarlamentarul Patricia Chagnon dupa ce parlamentarii au adoptat ceea ce este în esență un cec în alb pentru a reduce la tăcere orice opinie divergentă, scrie European Conservative

Stârnind critici intense din partea conservatorilor, majoritatea de stânga a Parlamentului European a adoptat o rezoluție prin care cere extinderea listei UE de infracțiuni pentru a include discursurile motivate de ură și infracțiunile motivate de ură, ceea ce ar permite Comisiei Europene să introducă pedepse minime obligatorii pentru toate statele membre. .

Votul, care a avut loc joi, 18 ianuarie, a fost aprobat cu 397 pentru și 121 împotrivă, cu doar 26 de abțineri – acestea din urmă provenind în principal de la o mână de dizidenți de stânga preocupați că legea ar putea fi folosită pentru a reduce la tăcere vocile anti-Israel. Ca întotdeauna, doar cele două blocuri conservatoare, ECR și ID, au votat împotrivă, în timp ce toate partidele de stânga și PPE de centru-dreapta au susținut raportul.

Documentul stabilește două obiective principale: includerea discursului instigator la ură printre crimele UE specificate la articolul 83 alineatul (1) din TFUE , care enumeră „infracțiuni deosebit de grave cu dimensiuni transfrontaliere” – cum ar fi terorismul, traficul de persoane, traficul de droguri și de arme, spălarea banilor și crima organizată — și sunt supuse unor reguli minime la nivelul UE cu privire la definiții și sancțiuni.

Potrivit explicației oficiale, discursul instigator la ură merită aceeași etichetă, deoarece este atât de grav încât nu afectează doar un individ sau o comunitate „ci și societatea în ansamblu, subminând fundamentele UE”, în timp ce rețelele sociale îi conferă instantaneu o „dimensiune transfrontalieră”.

Al doilea obiectiv subliniat în rezoluție este extinderea definiției discursului instigator la ură și a infracțiunilor motivate de ură pentru a acoperi mai multe categorii de victime suplimentare. În prezent, legile UE definesc drept „ură” doar față de o anumită rasă, culoare a pielii, religie, naționalitate sau etnie, despre care parlamentarii de stânga au susținut că nu este suficient în lumea de astăzi. 

Prin urmare, documentul solicită extinderea definiției la „sex, orientare sexuală, gen, identitate de gen, expresie de gen, caracteristici sexuale, vârstă, dizabilitate și orice altă caracteristică fundamentală”. În absența unei definiții obiective, este ușor să ne imaginăm că ultimul funcționează ca un cec în alb pentru a acoperi orice ar putea jigni pe cineva.

În plus, după cum a subliniat raportorul spaniol al dosarului, liberala Maite Pagazaurtundua (Renew), unul dintre obiectivele principale este reglementarea discursului instigator la ură în sfera online, lucru pentru care noua Lege privind serviciile digitale (DSA) a UE oferă deja cadrul perfect.

„Legislația UE progresează mai lent decât noile dimensiuni ale urii în aceste vremuri digitale”, a spus Pagazaurtundua, subliniind că „rețelele sociale au normalizat narațiuni extrem de ostile”, care altfel sunt „alimentate de mișcări extremiste și populiste”.

„Big Brother” la Bruxelles

Inutil să spunem că deputații conservatori din sală nu au fost amuzați de această șaradă în timpul dezbaterii parlamentare de miercuri.

„Nu vreți o dezbatere politică, vreți o inchiziție!” s-a răstit la colegii săi europarlamentarul francez Patricia Chagnon 

Dacă ar fi să spun, de exemplu, nu vreau ca minorii să primească tratament hormonal sau alt tratament medical, acesta nu este un discurs instigator la ură împotriva persoanelor transgender, este o declarație de dragoste pentru copii. Dacă lupt împotriva migrației excesive în țara mea, continentul nostru… nu mă mișcă ura, ci dragostea pentru țara mea și pentru continentul nostru.

Alții au fost și mai sinceri și la obiect. „Voi sunteți Big Brother”, a declarat europarlamentarul italian Silvia Sardone (Lega). „Constituiți crime de gândire pentru a limita libertatea de exprimare… și pentru a ataca pe oricine este împotriva ideologiei voastre.”

„Întregul proiect trebuie văzut ca motivat politic”, a subliniat europarlamentarul Harald Vilimsky (FPÖ) înaintea plenului din această săptămână, adăugând că presupusa garanție a libertății de exprimare a textului nu mai poate fi luată în serios în UE. „Asemenea declarații fac parte din noul limbaj orwellian la Bruxelles și au devenit parte din repertoriul standard.”

sursă: European Conservative


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background