China se poate defecta în 2024 în urma unui război pentru Taiwan, dar relația cu Rusia se va întări!

Postat de pe 22 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a analizat posibila evoluție a Chinei în anul 2024.  

Petru Romoșan și-a început analiza trecând în revistă investițiile pe care le face China în proximitatea României. Astfel, aflăm că în Serbia, China are investiții de 5,8 miliarde de dolari, se pregătește să construiască o autostradă între Serbia și Muntenegru de peste 300 km și face o linie ferată de mare viteză între Belgrad și Budapesta, ce se anunță a fi gata anul viitor. În Ungaria, chinezii au făcut investiții în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari și se anunță și alte proiecte costisitoare planificate pentru anii următori. În Ungaria, la Debrețin, se construiește acum o fabrică de baterii pentru mașinile electrice. În România, în schimb, China investește doar 2,8 miliarde, cea mai importantă investiție de aici fiind în Smithfield, o întreprindere americană de crescătorii de porci.

Guvernul Cîțu a dat o lege în 2021 prin care Chinei i-a fost interzis accesul la licitațiile publice. Așadar, în România, liberalii au realizat o reală blocadă economică împotriva chinezilor, care și-au continuat investițiile în Serbia, Ungaria și chiar Ucraina, unde au aproape o treime din terenul agricol concesionată pe o perioadă de 50 de ani. Din pricina intereselor unor securiști, România are de suferit și pierde posibilele colaborări profitabile cu China, renunțând, practic, la capitalul geopolitic și la cel financiar.

De aproape un deceniu, economia Chinei este cea mai mare din lume, raportat la nivelul de trai al chinezilor. Cu toate acestea, economia chineză se confruntă cu o serie de probleme în prezent. Înregistrează o creștere mult mai lentă decât am fost obișnuiți să vedem la ea, de doar 4% față de 16% în alți ani. Există, totodată, un șomaj foarte ridicat în rândul tinerilor, precum și o piață imobiliară la limita dezastrului. Nimeni nu are interesul ca Republica Populară Chineză să se prăbușească, pentru că odată cu ea s-ar duce pe apa sâmbetei și afacerile (în special ale americanilor) de acolo.

Obsesia lui Xi Jinping de reunificare cu Taiwanul ar putea să destabilizeze China. Reunificarea cu Taiwanul este moștenirea pe care vrea să o lase în urma mandatului său Xi Jinping, însă misiunea s-a transformat într-o luptă contracronometru. Începerea conflictului armat pe problema Taiwan ar genera mari probleme Chinei. În schimb, China își va păstra relațiile consolidate cu Rusia.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background