Orban reface jocul geopolitic al lui Ceaușescu, iar parteneriatul cu Trump îl transformă în vector în UE

Postat de pe 11 martie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Mihai Neamțu a analizat ofensiva lui Viktor Orban din SUA și consolidarea relației sale cu Trump, explicând care pot fi viitoarele implicații geopolitice.  

Viktor Orban transmite un mesaj clar și dur în SUA, afirmând că relațiile cu America au fost benefice atâta timp cât a existat respect de ambele părți, materializat într-un parteneriat politic și economic, din care să rezulte creșterea nivelului de trai, și până când americanii au început să-și impună propria agendă ideologică și culturală. Această saturație a spațiului euroatlantic este exprimată momentan doar de către Viktor Orban. Îmbucurător este, totuși, că această opinie împărtășită de premierul maghiar la întâlnirea cu Donald Trump este îmbrățișată de tot mai mulți lideri est-europeni.

Toate aceste fenomene sugerează că, pe modelul BRICS+, se coace și în spațiul euroatlantic o mișcare emergentă din punct de vedere ideologic, care promovează normalitatea și care este vizibilă momentan în Ungaria, Polonia, Italia și începe să ia amploare și în alte țări. Viktor Orban face un joc riscant, dar extrem de inteligent, „lipindu-se” în mod public de Donald Trump, în condițiile în care este acuzat de putinism. Acest joc i-ar putea aduce o îmbunătățire a statutului său în UE, transformându-l în principalul vector geopolitic din Uniune. Un parteneriat de succes pentru Ungaria, care se va consolida prin reapariția lui Trump la putere, ar putea fi periculos pentru România, având în vedere tendințele naționaliste ale lui Orban.

Mihai Neamțu este de părere că modelul lui Orban este chiar Nicolae Ceaușescu, pentru că politica externă a lui ar fi inspirat anumite acțiuni ale premierului maghiar. Nicolae Ceaușescu, din postura sa de lider al unei țări mici, a încercat cu toate mijloacele posibile să-și facă loc printre cei mari, ceea ce face și Viktor Orban. În primul an de mandat, Donald Trump ar putea vizita, dintre toate capitalele europene, chiar Budapesta, ceea ce îi va fortifica poziția lui Viktor Orban și va atrage investiții importante pentru Ungaria.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background