ONG-urile ar putea primi 27 de milioane de lei doar pentru a număra urșii

Postat de pe 17 august 2021

Autor: Adrian Lambru

Jurnalistul de la România Liberă Marius Ghilezan a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „Asociațiile de vânători, oameni specializați, de abia trăiesc din cotizații. Este o hoție!”

În urma unor interviuri avute cu personal din cadrul Romsilva și cu oameni din domeniu, Marius Ghilezan a aflat că ar exista o suprapopulare a urșilor în România: „Avem 6,3 milioane de hectare de pădure, dar urșii nu stau pe toate aceste suprafețe. Cifra oficială ar fi undeva între șase și șaisprezece mii de urși în țara noastră, iar un astfel de animal are nevoie de minimum 50 de hectare”.

În cazul unei suprapopulări, masculul alfa, ursul dominator dintr-o znumită arie, ar stăpâni toată zona, atacând pe ceilalți urși. „Conform specialiștilor, urșii mai mici pleacă în alte zone” – susține jurnalistul.

Schimbarea comportamentului speciei

„Sunt cel puțin trei generații de urși care au uitat că principalul inamic al său este vânătorul și vine în apropierea oamenilor pentru a mânca din gunoaie sau atacă animalele din gospodării” – a adăugat Marius Ghilezan. „Abuzul la care a fost supus România a schimbat  comportamentul acestor animale sălbatice”.

27 de milioane de lei pentru a număra urșii din România

Prin intermediul Ministerului Mediului, mai multe ONG-uri din România ar putea primi 27 de milioane de lei din partea Guvernului pentru a număra urșii din România. „Se va număra același urs de șapte ori” – observă Marius Ghilezan. „Oamenii aceia nu au habar despre așa ceva. Ceea ce este cel mai grav este că asociațiile de vânători, adică oamenii specializați, de abia trăiesc din cotizații”.

„Aceste asociații ar fi putut organiza partide de vânătoare din care ar ieși zeci de mii de euro care ar fi intrat în proprietatea statului. Urșii trebuie să producă bani” – susține jurnalistul de la  România Liberă.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background