Oamenii de știință chinezi „creează” o tulpină de coronavirus mutantă care atacă creierul
Postat de Gold FM Radio pe 18 ianuarie 2024
Oamenii de știință chinezi au experimentat cu o tulpină mutantă de coronavirus care este 100% letală la șoareci – în ciuda temerilor că astfel de cercetări ar putea declanșa o nouă pandemie, potrivit Daily Mail.
Oamenii de știință din Beijing – care sunt legați de armata chineză – au clonat un virus asemănător Covid găsit în pangolini, cunoscut sub numele de GX_P2V, și l-au folosit pentru a infecta șoarecii.
Șoarecii au fost „umanizați”, adică au fost proiectați pentru a exprima o proteină găsită la oameni, cu scopul de a evalua modul în care virusul ar putea reacționa la oameni.
Fiecare rozătoare care a fost infectată cu agentul patogen a murit în opt zile, lucru pe care cercetătorii l-au descris ca fiind „surprinzător” de rapid.
Echipa a fost, de asemenea, surprinsă să găsească niveluri ridicate de încărcătură virală în creierul și ochii șoarecilor – sugerând că virusul, în ciuda faptului că este legat de Covid, se înmulțește și se răspândește prin corp într-un mod unic.
Oamenii de știință europeni și americani au avertizat că descoperirea „subliniază un risc de transmitere a GX_P2V la oameni”.
Profesorul Francois Balloux, expert în boli infecțioase la University College London, a scris pe X: „Este un studiu teribil, total lipsit de sens științific. Nu pot vedea nimic de interes care ar putea fi învățat din infectarea forțată a unei specii ciudate de șoareci umanizați cu un virus. În mod invers, pot vedea cum astfel de lucruri ar putea merge greșit…”
„Există posibilitatea ca o parte sau întreaga cercetare, asemănătoare cu cea din Wuhan din perioada 2016-2019 care a provocat probabil pandemia Covid-19, a fost efectuată iresponsabil fără măsurile minime de siguranță biologică și practici esențiale pentru cercetarea cu agenți patogeni cu potențial pandemic”, a declarat Richard Ebright, chimist la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey.
Potrivit studiului, realizat de Universitatea de Tehnologie Chimică din Beijing, virusul a fost descoperit în 2017 înainte de focarul de Covid.
A fost descoperit în Malaezia la pangolini – mamifere solzoase care sunt cunoscute ca purtătoare de coronavirusuri și s-a speculat puternic că ar fi gazda intermediară care a transmis Covid de la lilieci la oameni.
Cercetătorii au clonat virusul și au stocat mai multe exemplare în laboratorul din Beijing, unde a continuat să evolueze. Nu este clar când a fost efectuat noul studiu apărut. Cu toate acestea, cercetătorii au spus că este posibil ca virusul să fi suferit o „mutație de creștere a virulenței” în timpul depozitării și a devenit mai mortal.
În studiu, opt șoareci au fost infectați cu virusul, alți opt cu un virus inactiv și alți opt au fost utilizați ca grup de control. Toți șoarecii infectați au murit din cauza infecției în șapte sau opt zile după infectare.
Simptomele au inclus albirea completă a ochilor, pierdere rapidă în greutate și oboseală. Cercetătorii au descoperit „cantități semnificative” de virus în creierul, plămânii, nasul, ochii și traheile rozătoarelor.
Până în ziua a șasea, încărcătura virală „scăzuse semnificativ” în plămâni, dar creierul animalelor se micșorase, iar nivelurile de virus erau „extrem de ridicate”.
Rezultatele arată că virusul infectează inițial sistemul respirator și apoi migrează către creier – spre deosebire de Covid, care provoacă infecții ale plămânilor inferiori și pneumonie în cazuri severe. Cu toate acestea, au existat exemple în care Covid a fost găsit în țesutul cerebral al pacienților grav bolnavi.
„Infecția severă a creierului în stadiile ulterioare ale infecției poate fi cauza principală a morții acestor șoareci”, au declarat cercetătorii.
„Acesta este primul raport care arată că un coronavirus pangolin legat de SARS-CoV-2 poate provoca o mortalitate de 100% la șoarecii hACE2, sugerând un risc ca GX_P2V să se răspândească în oameni”. au concluzionat cercetătorii.
Cu toate acestea, tulpina originală de Covid a ucis 100% la șoareci în unele studii, ceea ce înseamnă că noile rezultate ar putea să nu fie direct aplicabile oamenilor.
sursă: ziuanews.ro