Davos dezindustrializează Europa

Postat de pe 18 ianuarie 2024

Autor: Marius Ghilezan

Zilele acestea, oligarhii lumii se reunesc cu liderii politici, la întâlnirea anuală a Forumului Economic Mondial de la Davos. Un recent sondaj arăta că 60 % din generația Z crede că “acolo se decid lucruri bune,” iar generația adultă este împotrivă, în proporție de 70%.

„În numele utopiei verzi, liderii politici, adunați la Davos, ucid în liniște industriile vitale consumatoare de energie,” scrie Peter Huntsman, în Wall Street Journal.

“În ultimii doi ani, zeci de producători, mari consumatori de energie, din industria chimică, de producere a oțelului, ceramicii, a sticlei și îngrășămintelor — au încetat sau au încetinit producția în Europa,” scrie autorul, CEO al unei companii americane de petrochimie, care avea în trecut jumătate din fabrici în Europa.

“Dezindustrializarea Europei a început la sfârșitul Războiului Rece. Eliminarea gazelor cu efect de seră a devenit principiul călăuzitor pentru multe guverne de pe bătrânul continent. Interdicțiile au început să ucidă industriile productive.”

citește și: „Operațiunea “Blocada”

„Potrivit unui raport recent al think tank-ului Agora Energiewende, emisiile germane de gaze cu efect de seră au scăzut cu 20 % în 2023, până la cele mai de jos niveluri din ultimii 75 de ani, în principal din cauza colapsului producției consumatoare de energie. Ziarele nu văd acest dezastru, dar efectele politice se văd azi în sondaje și chiar în alegeri. Populistul Geert Wilders a câștigat surprinzător alegerile din Olanda, iar protestele fermierilor au ucis propunerea de buget verde al Germaniei. Dezindustrializarea se va simți în amonte și în aval,” mai spune autorul editorialului.

Vor dispărea locurile de muncă bine plătite

“Strămoșii noștri s-au bazat pe păduri pentru energie, pe balene pentru iluminat și pe animale pentru transport. Ei nu-și permiteau luxul de a crede că nu ar trebui să folosească resursele naturale. De fiecare dată când o instalație industrială se închide, locurile de muncă bine plătite dispar, iar clasa de mijloc se micșorează,” conchide acesta.

În încheiere, specialistul în petrochimie mai spune că dacă Europa nu va mai produce ce are nevoie lumea, industriașii se vor reloca, iar locurile de muncă bine plătite în țările europene vor dispărea.

“Din cauza prețului mare la energie, instalațiile europene de producție vor deveni neprofitabile și vor pierde în fața unor producători din China și Orientul Mijlociu care au costuri mai mici.  Asta nu este o prognoză ideologică; este o realitate financiară rece.”

“Este iresponsabil din punct de vedere ecologic și economic pentru Europa să-și externalizeze industria sa consumatoare de energie către țări cu reglementări, legi de muncă și standarde de siguranță mai slabe. Liderii politici europeni ar trebui să ia alte decizii. Alegătorii au înțeles deja care sunt riscurile,” conchide Huntsman, președinte și CEO al Huntsman Corp., un producător de petrochimie cotat la bursă, cu sediul în The Woodlands, Texas, în editorialul din the Wall Street Journal.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background