Inflația nu e stăpânită-n România, deci prețurile vor crește și nivelul de trai va scădea în 2024

Postat de pe 18 ianuarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, expertul în economie Mircea Coșea a vorbit despre evoluția economiei românești, precum și despre Forumul Economic Mondial de la Davos, care sunt evenimentele și concluziile principale, ce anume trebuie să ne îngrijoreze referitor la viitorul planetei.

România este falită din punct de vedere bugetar, însă guvernanții se chinuie, cu orice risc, să-și pună în practică toate promisiunile pentru a câștiga voturile cetățenilor. Economia României este un caz unic în Europa, întrucât este sabotată de propriul guvern, prin alimentarea inflației exacerbate. Inflația chiar va crește în următoarea perioadă, din cauza „ordonanței trenuleț” emisă de guvern. Banca Națională a României a încercat să reducă inflația prin politica monetară, însă nu a avut rezultate notabile din cauză că nu a fost sprijinită de politica fiscală a guvernului. Creșterea inflației din România va duce, automat, la reducerea masei de impozitare, pentru că se vor declanșa falimente în lanț și va crește rata șomajului. Guvernanții au ajuns să facă calcule în baza inflației, și nu în baza puterii de cumpărare, ceea ce este o greșeală absolută. Asta va de peste cap recalcularea pensiilor și a salariilor.

Există câțiva factori externi care ne vor afecta în viitorul apropiat. O primă problemă este situația dificilă din Marea Roșie, unde Strâmtoarea Bab-el-Mandeb este blocată de către yemeniți, conflictul degenerând din bombardarea Yemenului de către forțele SUA și ale Marii Britanii. În consecință, traficul de mărfuri care leagă estul de vest a fost deviat, iar Canalul Suez a fost scos, practic, din circuit. Al doilea element care agravează problemele economice inclusiv din România este reprezentat de situația economiei germane, care și-a pierdut avantajele odată cu boicotarea Rusiei și sistarea alimentării industriei cu gazul ieftin de acolo. Economia Germaniei a ajuns să rămână în urmă inclusiv din punct de vedere tehnologic, iar în prezent se pune problema recalibrării totale a sistemului economic german. Readucerea sistemului economic pe linia de plutire ar putea dura între 5 și 10 ani, potrivit prognozei lui Mircea Coșea, ceea ce ne va afecta și pe noi.

Există discuții foarte intense despre construirea unor fabrici importante de automobile și piese de automobile electrice nu în România, ci în Ungaria și Croația. Așadar, România se confruntă cu un regres al industriei. Mai mult decât atât, România nu are o politică agrară. Deși suntem pe locul 3 în Europa la producția agricolă, suntem cei mai mari importatori de alimente și nu ne valorificăm resursele.

Având în vedere toți factorii externi, defectarea Germaniei, tensiunile din Marea Roșie, alegerile în mai toate statele importante, 2024 pare că va aduce multe probleme pentru România, iar protestul agricultorilor și transportatorilor este doar începutul unui lung șir de ieșiri în stradă, mai multe categorii sociale sau profesionale fiind nemulțumite de mersul lucrurilor în țară. Economia României se prăbușește începând cu segmentele ei cele mai importante.

La Davos apare clar anul acesta că modelul economic actual este depășit, din păcate nu sunt expuse și soluțiile!

La Davos este un centru de discuții căruia oamenii au tendința să-i ofere mai multă importanță decât ar merita, lăsându-se impresionați de grandoarea evenimentului, precum și de distribuția impunătoare. Însă, Forumul Economic Mondial nu impune politici, dă doar idei. Ultima carte a lui Thomas Piketty, „O istorie a conflictelor politice”, și raportul Clubului de la Roma avertizează asupra faptului că omenirea a intrat într-o criză majoră, întrucât niciodată în istorie nu a existat o diferență atât de mare între bogați și săraci. Se va pune un impozit global pe averi, însă nu se cunoaște cu exactitate momentul în care va fi implementată această măsură. România trebuie să se pregătească și să afle pe unde se „scurge” valoarea. Mai mult decât atât, trebuie să creăm un sistem fiscal care să încurajeze investițiile capitalului străin în România.

„Actualul model de dezvoltare nu mai poate fi susținut, efectele sale catastrofale fiind inegalitățile. Modelul de dezvoltare trebuie să fie schimbat printr-un nou raport între resurse și populație”, a concluzionat Mircea Coșea.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background