Noi proteste în Tiananmen! PCC se va prăbuși sau se va consolida?

Postat de pe 28 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Iosefina Pascal a abordat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM două subiecte de actualitate extrem de importante. Este vorba despre protestele din China iscate în ultima perioadă și despre ce urmări pot avea acestea asupra partidului unic de acolo.

„În acest context geopolitic complicat, cu războiul din Ucraina, criza economică și energetică, anumite economii prosperau, iar printre acestea prospera și economia Chinei. În acest timp, cel mai mult au avut de pierdut economiile țărilor europene”, afirmă jurnalista.

În ultima săptămână s-au intensificat și au început să fie mult mai mediatizate protestele din China, iar acum, pentru prima dată din anii `90, s-au adunat protestatari și în piața Tiananmen. Acum câteva decenii, protestele masive s-au sfârșit tragic, cu foarte mulți morți, dar PCC a ieșit la final mai puternic.

Deși în toată lumea situația privind pandemia s-a relaxat, în China se implementează draconic politica „zero covid”, iar populația s-a săturat, este la limita suportabilității. Așadar, protestele sunt legitime, întrucât abuzurile împotriva cetățenilor sunt de neimaginat.

Dar există și un interes puternic al Occidentului, legitim, de stopare a creșterii economice a Chinei și de destabilizare a acesteia”, a subliniat Iosefina Pascal. „În urma protestelor și a creșterii mediatizării acestora au început să se prăbușească la bursă acțiunile marilor companii chineze de stat”, a mai observat Iosefina.

Deși China este un stat comunist, totalitar, ea are o deschidere economică de tip capitalist. Expansiunea economică și tehnologică a Chinei este prezentă în toate colțurile lumii, iar ultimele alianțe și tratatele încheiate în diferite domenii de primă importanță sporesc puterea și avansul acestei țări. În timp ce în Europa încă se implementează rețelele 5G, iar în SUA chiar sunt probleme de adaptare a acestui sistem la industria aeronautică și la cea militară, chinezii aplică deja tehnologia 6G.

„Totuși, chinezii nu pot fi subestimați. Poporul chinez este unul docil și foarte disciplinat, însă le-a ajuns; există un grad prea mare de saturație și astfel a fost necesară o simplă scânteie, la propriu, ca să apară protestele – incendiul acelui bloc în care oamenii au ars fiind blocați din cauza măsurilor anticovid”, a explicat Iosefina Pascal.

Există două variante: e posibil ca protestele să slăbească China dacă vor continua sau, dimpotrivă, pot avea un efect invers – să întărească China și PCC care se va folosi propagandistic de aceste mișcări pentru a se consolida, bazându-se și pe lipsa dorinței de schimbare a chinezilor.

„Lucrurile nu sunt deloc simple! Dacă o să asistăm la prăbușirea orânduirii comuniste hibride din China, atunci efectele pe plan internațional vor fi totale și cu siguranță va fi mult mai greu să vorbim de o lume multipolară. Fără a fi fan China, respect dorințele chinezilor, este dreptul lor la autodeterminare”, încheie Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background