Noi pretenții de la ucraineni, tupeul țărilor din vestul Europei și apelul românilor din Cernăuți.

Postat de pe 26 aprilie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Iosefina Pascal a anunțat în ediția de miercuri a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM că unele state europene, precum Franța, Finlanda, Letonia, au declarat că sunt nemulțumite de faptul că statele est-europene au suspendat transporturile agricole din Ucraina și cer să existe o solidaritate generalizată.

Țările europene susțin ideea că ar trebui să fim solidari și să avem poziții comune asupra pieței. Adică noi să ne ducem de râpă, lor să le fie bine, dar să fim solidari. The New York Times citează un fermier, Robert Vieru, care vorbește despre nenorocirea din România în urma importului de cereale din Ucraina.

Ce pretenții mai are Ucraina de la noi? Ucrainenii vor un al treilea pod dunărean între Bulgaria și România. Ministrul bulgar al Transporturilor, Hristo Alexiev, și ambasadorul Ucrainei la Sofia spun că ridicarea unui al treilea pod peste Dunăre va facilita trecerea fluxului tot mai mare de mărfuri și oameni și va ajuta Ucraina în procesul de reconstruire.

O altă veste tristă pe aceeași temă este că românii din Ucraina cer Guvernului să apere dreptul de a învăța în limba maternă. Elena Nandriș, fostul primar al comunei Mahala și unul dintre cei mai importanţi lideri ai comunităţii româneşti din Ucraina, a cerut insistent autorităților române să se implice în apărarea intereselor românilor dn regiunea Cernăuți, potrivit Agerpres. Elena Nandriş şi-a manifestat îngrijorarea faţă de aplicarea noii Legi a învăţământului, care prevede restrângerea drepturilor minorităţilor în şcoli. Actul normativ impune şcolilor cu predare în limba minorităţilor, inclusiv în limba română, să introducă, treptat, ore în limba ucraineană.

Dar, nu-i așa, noi suntem solidari… unilateral… doar cu ucrainenii. România și celelalte state din estul Europei să se prăbușească din punct de vedere economic, ce contează.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background