NBC: Xi Jinping l-a informat direct pe Joe Biden că va prelua Taiwanul

Postat de pe 24 decembrie 2023

Președintele chinez Xi Jinping i-a spus fără menajamente președintelui Joe Biden, în timpul recentului lor summit de la San Francisco, că Beijingul va reunifica Taiwanul cu China continentală, dar că momentul nu a fost încă decis, potrivit dezvăluirilor făcute postului american NBC de trei actuali și foști oficiali americani.

Xi i-a spus lui Biden, în cadrul unei întâlniri de grup la care au participat o duzină de oficiali americani și chinezi, că preferința Chinei este de a lua Taiwanul pe cale pașnică, nu prin forță, au declarat oficialii.

De asemenea, liderul chinez a făcut referire la predicțiile publice ale liderilor militari americani care spun că Xi intenționează să cucerească Taiwanul în 2025 sau 2027, spunându-i lui Biden că se înșală, deoarece nu a stabilit un termen, potrivit unor oficiali informați despre discuții.

Oficialii chinezi au cerut, de asemenea, înaintea summitului, ca Biden să facă o declarație publică după întâlnire în care să spună că SUA sprijină obiectivul Chinei de unificare pașnică cu Taiwanul și că nu sprijină independența Taiwanului, au spus oficialii. Casa Albă a respins cererea chineză.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a refuzat să comenteze, pentru NBC.

Avertismentul privat al lui Xi către Biden, deși nu diferă în mod semnificativ de comentariile sale publice din trecut privind reunificarea Taiwanului, a atras atenția oficialilor americani deoarece a fost transmis într-un moment în care comportamentul Chinei față de Taiwan este considerat din ce în ce mai agresiv și înaintea unor alegeri prezidențiale potențial cruciale în Taiwan luna viitoare. Oficiali familiarizați cu discuția dintre Biden și Xi l-au descris pe liderul chinez ca fiind direct și sincer, dar nu conflictual, mai relatează NBC.

sursă: ziuanews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background