Navalnîi: remarci rasiste, naționalism și poziții conservatoare… Cealaltă față a opozantului rus

Postat de pe 18 februarie 2024

Primul adversar al lui Vladimir Putin, care a murit vineri, a făcut uneori comentarii controversate din punct de vedere ideologic, scrie FranceInfo

Comunitatea internațională a adus o serie de omagii lui Alexeï Navalnîi de la anunțul morții lui, vineri, 16 februarie. Dar adversarul lui Vladimir Putin a făcut și declarații controversate.

În 2007, într-un clip pentru Mișcarea de Eliberare Națională Rusă, pe care tocmai o înființase, îl vedem pe Alexeï Navalnîi în halat alb, în ​​cabinetul unui stomatolog. Pe ecran apar imagini cu migranți, intercalate cu raze X ale cariilor dentare.  „În aceste cazuri „, a spus el în fața camerei, „recomand dezinfecția completă. Tot ceea ce ne iese în cale trebuie eliminat prin deportare.”

Minoritatea musulmană cecenă comparată cu gândacii

Urmează un montaj cu migranți la aeroport, apoi decolează un avion. Unul dintre consilierii lui Alexeï Navalny a asigurat ani mai târziu că activistul a regretat acest videoclip. În altul, încă pentru mișcarea sa, el compară minoritatea musulmană cecenă cu gândaci, înainte de a împușca un bărbat care se aruncă asupra lui, strigând „Allah Akbar”.

În clipuri care datează de la sfârșitul anilor 2000, când Alexeï Navalny s-a definit drept „național democrat” , îl vedem participând la marșuri care reunesc naționaliștii ruși. Înainte de a-și schimba tonul și de a-și concentra atacurile asupra Kremlinului, începând cu 2011, anul în care a creat Fundația Anticorupție.

Dar Alexeï Navalny își păstrează unele dintre pozițiile conservatoare. În 2013, a făcut din lupta împotriva imigrației ilegale tema sa de campanie pentru alegerile municipale de la Moscova, pe care le-a pierdut. Oferă un sistem de vize pentru cetățenii țărilor din fosta URSS, Uzbekistan, Tadjikistan, care doresc să se stabilească în Rusia.


sursă: FranceInfo


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background