Musaca de legume a la Cezar

Postat de pe 1 mai 2024

Autor: Cezar Osiceanu

Este Săptămâna Mare de dinaintea Paștelui și conform învățăturilor se ține post așa încât va ofer o rețetă de musaca de legume născută dintr-o mic omagiu adus ideii de olimpism pe care unii au început a o modifica după cum vor mușchii si mai ales interesele lor materiale!
De curând la inițiativa unui sindicat a fost rebotezată o aeronavă Boeing 737-800 a Tarom cu care se vor deplasa sportivii români la Olimpiada de la Paris, cu numele celei mai importante campioane olimpice din istoria gimnasticii mondiale, Nadia Comăneci.
Doar ca ideea este, ca de obicei la noi, incompletă în transpunerea ei practică,
De exemplu multe companii au folosit această cutumă aviatică generală de la primele avioane fabricate și până astăzi, de a da nume de eroi sau de persoane sau localități celebre în istoria lor mai ales, doar ca au ales să și picteze chipul celui în cauză pentru o asociere mai bună a numelui cu figura respectivă.
Un mare pilot al României și celebru pentru multe realizări în domeniu, Florin Buleac, spunea, si pe bună dreptate, ca este salutara ideea, doar ca ar fi trebuit completata cu imaginea marii campioane și extinsa ideea la restul avioanelor din flota Tarom dar cu numele și imaginile lui: Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Gogu Constantinescu și alții. Nu de alta dar numele și chipul domnitorilor români ar putea face trimitere la campania electorală a AUR-ului în mințile unora!
Și acum să revenim la musacaua noastră “olimpică”!
Avem nevoie de

  1. 4-5 cartofi albi curățați și tăiați felii potrivit de groase
  2. Un ardei gras roșu și unul galben tăiați rondele
  3. 5-6 pălării de ciuperci tăiate rondele și ele
  4. 2 cepe roșii, 2 cepe albe tăiate rondele si 3-4 cepe verzi tăiate
  5. 150 gr de măsline cu sâmburi
  6. 3-4 roșii tăiate rondele
  7. 1 dovlecel tăiat felii
  8. 1 vânătă tăiată felii
  9. Mirodenii (piper negru măcinat, busuioc, boia dulce, boia iute, cimbru, curry
  10. Mărar și pătrunjel tocat
  11. 3-4 morcovi serioși și groși tăiați rondele
  12. O țelină mică tăiate rondele subțiri
  13. O căpățână de usturoi proaspăt cu cățeii ei tăiați rondele
  14. Un praz verde tăiat rondele
  15. Nelipsitul pahar de vin alb parfumat și demisec
  16. Un ardei iute roșu tăiat rondele

Și acum la treabă pofticioși mari și mici!
Pentru operativitate va recomand să folosiți mai multe tigăi concomitent.
Pentru ca ne gândim și la voi să nu mâncați grăsimi în exces vom prăji cartofii și îi vom pune sa se scurgă de ulei pe o bucată de hârtie.

Procedăm la fel cu rondelele de morcovi și cele de țelină pe care însă le vom face în tigaia de teflon cu foarte puțin ulei pentru a preîntâmpina lipirea de fundul acesteia
Călim ceapa și o punem într-un castron peste care presărăm busuioc și oregano

Punem în tigaia de teflon rând pe rând rondelele de dovlecel, vânătă, ardei gras, praz și ciuperci pe care le așezăm fiecare în castronul lor
Și acum montajul final!

Așa ca băgăm oala noastră la cuptor pentru 15 minute având grijă să fie focul mediu, oala acoperită, și să completăm cu vin sosul format
Mirosul este senzațional, culorile așișjderi iar gustul… va las să îl apreciați singuri ! 
Poftă mareeee!

Musaca olimpică nu?


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background