Mirela Vaida vorbește în lacrimi la Golden Hour cu Jessie despre Alexandru Arșinel, părintele ei spiritual: “Lumea l-a vorbit de rău, dar…”

Postat de pe 3 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Invitată în emisiunea „Golden Hour cu Jessie” moderată de Jessie Baneș la Gold FM, cunoscuta prezentatoare Mirela Vaida a vorbit cu regret despre marele actor Alexandru Arșinel, mentorul care i-a schimbat radical viața și a încurajat-o să meargă pe drumul muzicii. Consacrată în lumea televiziunii și a muzicii, Mirela Vaida a vorbit despre dragostea sa pentru folclor, despre provocările meseriei de artist și despre cele mai noi proiecte ale sale, care includ lansarea emisiunii de pe Antena Stars, „Petrecem românește – cu Mirela Vaida”.

Având în vedere nefericitul eveniment recent al morții marelui actor Alexandru Arșinel, Mirela Vaida a ținut să-i aducă un omagiu în timpul emisiunii, vorbind cu mult respect și cu multă căldură despre cum l-a cunoscut și ce fel de relație a existat între cei doi.

„Am fost extrem de mâhnită, pentru că mi-am dat seama că eu am prins niște vremuri în care am mai apucat să-i cunosc pe acești mari actori: Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Nae Lăzărescu. În ultimii ani au plecat toți, unul după altul. Pentru mine Arșinel a fost un om care n-a făcut niciodată rău, indiferent de ce ar spune unii sau alții. Arșinel avea așa, un crez al lui: ‘Dom‘le, eu nu fac rău oamenilor‘. El știa despre toate problemele din teatru. De câte ori putea, se implica să-i ajute pe cei care aveau probleme și era foarte înțelegător.”

Omul Alexandru Arșinel avea talentul de a electriza întreaga sală atunci când urca pe scenă, mai ales alături de Stela Popescu. Ei erau cuplul-minune și era imposibil ca ei să nu te facă fericit, să nu te facă să râzi și să nu-ți facă ziua mai bună. Totuși, să nu uităm că Alexandru Arșinel și-a trăit aproape întreaga viață pe scenă: 50 de ani dedicați teatrului! A fost emblema revelioanelor de la Pro TV și publicul îl iubea. Indiferent de ce spune lumea, carisma și talentul său au fost ceea ce a atras publicul.

Cariera muzicală – o investiție de mii de euro pentru Mirela Vaida

Alexandru Arșinel i-a schimbat viața Mirelei Vaida. Pe când era proaspătă absolventă a Facultății de Drept, cunoscuta prezentatoare s-a dus să dea audiții pentru un post de solistă la teatrul domnului Arșinel. El a luat-o atunci sub aripa lui și a îndrumat-o în cariera sa artistică. Avea marele actor Arșinel un fel de a-și dojeni protejații, un fel de dojană blândă a unui tată care te iubește foarte mult, dar nu ți-o spune prea des ca să nu ți se urce la cap aprecierea.

Așa se face că Mirela Vaida a devenit o artistă a cărei voce se pliază pe mai multe stiluri muzicale, însă marea ei dragoste rămâne folclorul. Atracția și respectul pentru folclor provin din copilăria petrecută într-un sătuc din Iași. Cariera sa în lumea muzicii populare a început odată cu prezentarea emisiunilor de folclor pe postul Favorit TV.

„Multă lume mi-a reproșat: ‘de ce nu te-ai apucat chiar tu de folclor? Aveai tot ce-ți trebuia‘. Ceva din mine mi-a spus că mi-ar plăcea să încerc mai multe lucruri și să nu rămân doar cu asta, mai ales că eram studentă la Facultatea de Drept din București și tocmai mă angajasem și la Teatrul de Revistă. Voiam să fac câte puțin din toate. Dacă aș da timpul înapoi, m-aș apuca mult mai devreme de asta. Regret că am început să cânt abia de anul trecut, dar mă bucur că am ajuns să fiu propriul producător și să fac ceea ce-mi place. Totuși, mi-a fost destul de greu să fac lumea să înțeleagă că numele meu nu se leagă doar strict de televiziune și de emisiunile de unde mă cunosc ei”.

Mirela Vaida este una dintre puținele interprete din ziua de astăzi care crede că folclorul românesc nu are moarte și se încăpățânează să cânte exact ceea ce îi place, fără să vrea atenția industriei muzicale comerciale. Ea își propune să scoată o nouă piesă despre România cu ocazia Zilei Naționale, pe 1 decembrie.

Industria muzicală este mult prea axată pe artiștii comerciali

Din ce în ce mai mulți artiști se reprofilează către manele pentru că simt ei că nu obțin suficientă popularitate sau suficiente venituri din muzica pe care o cântau până atunci.

„Oamenii vor să câștige. Aspectul comercial e mai mult decât determinant. Eu nu îi condamn, pentru că artiștii fac investiții după investiții și își dau seama că nu le merge. Și atunci se întreabă: Ce se cere? Păi…manele. Dacă publicul asta cere, asta trebuie să primească”

Mirela Vaida mărturisește că și în televiziune este la fel. Dacă oamenii nu se uită la emisiunile frumoase și pozitive, atunci televiziunile ce ar trebui să facă? Să le difuzeze în continuare? Nu, se reprofilează. Televiziunile trebuie să se adapteze la cerința publicului. „Televiziunea comercială nu are rolul de a-i educa pe cei din fața ecranelor. Asta ar putea să o facă televiziunea de stat”, declară Mirela Vaida.

Mirela Vaida mai scoate în evidență un defect al industriei artistice: pe radio sunt aceeași 5 artiști difuzați din nou și din nou. „Normal că restul de artiști din România nu se mai simt băgați în seamă. Nu e loc pentru ei pe radiourile comerciale. Și atunci se duc și ei și încearcă să se afirme pe Youtube, pe tiktok, pe Instagram. Este total nedrept acest monopol pe radiouri”.

„Petrecem românește – cu Mirela Vaida” – o gură de aer proaspăt pentru români

Cel mai recent proiect al Mirelei Vaida este noua emisiune difuzată pe Antena Stars duminica de la ora 20:00, „Petrece românește – cu Mirela Vaida”, emisiune ce-și propune să readucă în fața telespectatorilor valorile românești, marii artiști români și genurile muzicale apreciate de publicul larg, precum muzica de petrecere, muzica ușoară, muzica folclorică, muzica generației de aur și multe altele. Emisiunea se adresează iubitorilor de frumos, celor nostalgici pentru muzica românească bună, pentru valorile țării, și celor care îndrăgesc folclorul.

Emisiunea „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro

(https://youtu.be/FymtvrEIbNo)


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background