Mirajul Schengen și dezastrul de la granițele terestre

Postat de pe 11 decembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a analizat „mirajul Schengen”. Politicienii de la vârful puterii se arată foarte entuziasmați de faptul că ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a anunțat că Viena e dispusă să relaxeze veto-ul austriac la Schengen în cazul României și Bulgariei, astfel încât cele 2 țări să intre mai întâi în spațiul aerian Schengen.

Dat fiind modul în care însuși premierul Marcel Ciolacu a ales să-și manifeste entuziasmul pentru osciorul aruncat României de către austrieci, pare că deja suntem în Schengen și avem toate motivele să ne bucurăm, însă acest lucru este total fals. Mai e cale lungă până la o astfel de reușită. Intrarea în spațiul aerian al Schengen e utilă pentru călătorii civili, generând simplificarea procedurilor de verificare din aeroporturi. Cu toate acestea, o astfel de decizie nu va aduce niciun beneficiu domeniului comercial al României, pentru că miza majoră este accesul terestru.

În prezent, transportatorii așteaptă peste 36 de ore la granițele terestre la intrarea în România din Bulgaria, 5 zile pentru a intra din Moldova în România și 11 zile pentru a intra din Ucraina în România. În mod evident, acești timpi morți blochează activitatea transportatorilor români. Acești timpi de așteptare nu se aplică și în cazul altor state. Ucrainenii, de pildă, trec granița fără niciun fel de problemă, fiindu-le facilitat accesul. Practic, „Ucraina a intrat în Schengen pe ușa din dos”, a subliniat jurnalista Iosefina Pascal, demonstrând că ucrainenii se bucură de numeroase beneficii fără să aibă niciun fel de obligații și fiind favorizați.

Peste 80% dintre românii din străinătate și-au cumpărat bilete de avion sau și-au rezervat vacanțe în România și urmează să intre în țară. O bună parte dintre ei au ales să vină cu mașina, iar la sfârșitul lunii decembrie sau la începutul lunii ianuarie se pot aștepta la blocaje și întârzieri mari care-i vor afecta în mod direct.

Intrarea României în spațiul aerian Schengen implică numeroase condiționări drastice. De la austrieci aflăm că România va fi obligată să preia zeci de mii de migranți din Austria pentru a fi acceptată în Schengen doar cu frontiera aeriană. Mai mult decât atât, publicația austriacă Der Standard susține că Austria și-a schimbat poziția privind aderarea României la Schengen doar după intervenția SUA. Frontiera dintre Bulgaria și România, pe Dunăre, va fi monitorizată în continuare. În plus, România și Bulgaria ar trebui să fie de acord să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria. Bulgarii deja au respins această condiție.

Românii sunt pregătiți să accepte cu brațele deschise migranții, iar Iosefina Pascal consideră că nu va fi vorba doar de solicitanții de azil din Austria, ci de refugiați din mai multe state occidentale. Pare că statele occidentale se descotorosesc de refugiații care le-ar putea aduce mari probleme și au descoperit că România ar fi locul perfect unde să fie trimiși acești migranți. Este culmea ipocriziei că austriecii ne-au blocat intrarea în Schengen din cauza temerii că prin România ar intra migranți în Europa, dar tot ei acum ne impun primirea în țară a unei cote de migranți stabilite tot de ei.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background