Mihalache: Decăderea politicii românești a fost generată de baronizarea partidelor

Postat de pe 21 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Dan Mihalache, consultant politic și actual ambasador în Cipru, a analizat starea politică internă, evoluția și perspectivele partidelor politice, respectiv contextul geopolitic regional și provocările imediate.

Degradarea politicii din România a fost generată de baronizarea partidelor și de rațiunea de descentralizare politică, spune Dan Mihalache. Fenomenul acesta a luat amploare după anul 2005 și au început să nu mai conteze în cazul politicienilor anumite criterii anterior esențiale, cum ar fi nivelul de competență, expertiza profesională și viziunea. Pentru a ne elibera de acest fenomen ar fi nevoie de mobilizarea oamenilor deștepți care să miște partidele spre înțelegerea faptului că e nevoie de o cizelare a elitei politice. La momentul actual, elita politică a devenit un handicap pentru România, potrivit viziunii lui Dan Mihalache. Principalul motiv este incapacitatea de a găsi idei inovative și soluții într-o lume dinamică și în continuă schimbare.

Și în Europa per ansamblu se poate observa un declin al leadership-ului. Începe să germineze în rândul populației sămânța revoltei, nutrită de nemulțumirea crescândă cu privire la nivelul de trai al societății, la problemele economice și la lipsurile împovărătoare, dar și referitoare la lipsa de calitate a management-ului politic. Cetățenii în care arde mocnit focul revoltei, pe bună dreptate, trebuie îndemnați să se și implice activ și să-și învingă temerile.

PSD-ul și PNL-ul au scăzut mult în sondaje și nu doar că nu mai pot atrage personalități care le-ar putea fi de folos, dar nici nu mai sunt căutate sau apreciate de votanți. Dan Mihalache este de părere că aceste partide ar trebui în primul rând să înțeleagă că anumite lucruri trebuie făcute într-un mod ultra-profesionist, chiar dacă echilibrele interne ar fi perturbate prin intermediul unei astfel de decizii. Întocmirea listelor de europarlamentari în cazul celor două partide va depinde foarte mult de forța leadership-ului și de conștientizarea faptului că miza Parlamentului European nu are nicio legătură cu interesul de a face „cadouri” unor politicieni apropiați sau cu sinecurile.

AUR, pe de altă parte, a apelat la „importul” unor personalități cu tracțiune electorală proprie. USR-l, în schimb, a înaintat o listă „slăbuță” cu posibili candidați la europarlamentare, number one-ul lor fiind Elena Lasconi. Depinde foarte mult și cum își vor organiza partidele din opoziție campania și ce teme majore vor aborda. Se încearcă astăzi și reactivarea politică a unor vechi politicieni care s-au retras sau au fost marginalizați. Cu toate acestea, Dan Mihalache nu crede că ar fi o variantă avantajoasă pentru România să se creeze un partid format doar din personalitățile care au marcat scena politică în trecut, dar crede, în schimb, că acestea ar trebui să fie consultate în diverse probleme naționale sau de politică externă.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background