Meta și Youtube pun în pericol democrația prin negarea principiului pluralismului!

Postat de pe 24 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Mircea Toma a explicat în ce constă noua lege a audio-vizualului, după ce s-a stârnit mare vâlvă în presă la auzul noilor prevederi ale acesteia.

CNA-ul urmează să-și extindă jurisdicția și asupra mediului online, sancționând, când și dacă este cazul, conținuturile de pe Internet care încalcă regulamentul CNA. O altă prevedere va obliga în special influencerii, dar și trusturile media din online să marcheze distinct publicitatea ce apare pe site-urile lor. În mediul digital, principalii responsabili pentru atenționarea și ulterior sancționarea emițătorilor vor fi deținătorii platformelor de emisie, care ar trebui să-și stabilească un set de norme bine reglementate și să monitorizeze activitatea utilizatorilor.

„Dimensiunea pe care au luat-o giganții Meta și Youtube pun în pericol un principiu fundamental în democrație, și anume pluralismul. În unele situații, aceste instituții media sunt mai puternice decât un stat. De altfel, relația lor cu UE a presupus o îndelungată negociere ca între state, deși vorbim aici de niște companii, până când s-au pus de acord și au semnat niște principii de bază, încercând să respecte niște norme”, a punctat Mircea Toma. Totuși, X, Meta, Youtube și alte platforme similare și-au luat angajamentul de a filtra conținuturile generate de inteligența artificială sau de mijloace tehnice folosite cu rea intenție, ceea ce este benefic pentru populație.

CNA-ul din Republica Moldova a retras licența a 12 trusturi media pentru „propagandă prin tăcere”. Mircea Toma a adus în atenția publicului faptul că în Ungaria a fost depus în Parlament, noaptea, un proiect de lege „pentru protejarea suveranității”, care prevede înființarea unui Birou de protecție a suveranității care să monitorizeze mass-media din Ungaria ca să nu fie cumva intoxicată  prin finanțări de către forțe din afara țării. Prin această măsură, anumite trusturi de presă ar putea dispărea pentru că au finanțări din afara țării în care își desfășoară activitatea. Ungaria este „amenințată” doar de interferențele Fundației Soros și ale UE. Mai justificat este demersul Republicii Moldova, care este amenințată în mod real de Rusia, un stat cu tendințe expansioniste, care a intervenit în alegerile din Moldova prin diverși interpuși și care pare a fi un agresor constant în regiune. Războiul informațional este foarte periculos și amenință Moldova, de aici și nevoia de a diminua influențele rusești în mass-media.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background