Mai multe state UE cer „interzicerea permanentă” a creșterii animalelor pentru blană

Postat de pe 5 iulie 2021

Austria și Olanda conduc o coaliție de state UE care cere Comisiei Europene să interzică prin lege creșterea animalelor pentru blană în Europa, scrie Euractiv, preluată de Rador. Cele două state au primit sprijin din partea altor țări membre, deși unii și-au exprimat rezerve.

Cele două țări au înaintat o notă informativă susținută și de alte state, precum Belgia, Germania și Luxembourg, la ultima reuniune a miniștrilor agriculturii din UE, pe 28 iunie. Ministrul german al agriculturii, Julia Klöckner, a solicitat demararea unei dezbateri publice pe această temă când Germania va deține președinția Consiliului UE.

Ministrul austriac al sănătății, Rudolf Anschober, a trimis și el o notă în februarie comisarului european al sănătății, Stella Kyriakides, pentru a interveni în chestiune. „A venit vremea ca UE să meargă înainte în acest domeniu și să-și exprime respectul pentru bunăstarea animalelor, precum și disponibilitatea de a pune capăt unei activități economice care este, neîndoielnic, dăunătoare bunăstării animalelor”, se arată în notă.

Italia, Polonia și Bulgaria și-au exprimat sprijinul deplin pentru inițiativă, la fel ca și Estonia și Slovenia, care au și interzis deja creșterea animalelor pentru blană. Irlanda și Slovacia,  susținătoare ale interdicției, vor fi următoarele state UE care vor interzice activitatea, în 2022, respectiv 2025.

Din contră, România, Grecia și Lituania sunt printre țările care se opun interzicerii, în vreme ce Ungaria o susține doar parțial, pentru carnivore, nu și pentru erbivore. Franța a salutat inițiativa, însă vrea ca ea să se limiteze doar la speciile sălbatice, făcând o distincție în cazul speciilor precum iepurii, crescuți deopotrivă pentru carne și blană. Propunerea de interzicere a prins avânt în cursul pandemiei, când autoritățile sanitare au descoperit că nurcile pot lua coronavirusul de la oameni după care îl pot transmite înapoi.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background