Mai este libertatea de exprimare liberă în România? Mai poți fi un jurnalist adevărat?

Postat de pe 30 octombrie 2021

Autor: Adrian Lambru

În cadrul emisiunii „Pastila lui Cristoiu”, de la Gold FM, jurnalistul Răzvan Dumitescu a declarat faptul că: „Nu înțeleg de ce, dacă prezint reportaje, studii, documentare apărute în presa mainstream din străinătate, este deranjant pentru cei de la Consiliul Național al Audiovizualului (CNA)”.

Emisiunea „Subiectiv” difuzată pe postul de televizune Antena 3 și moderată de Răzvan Dumitrescu a fost sancționată cu până la 80.000 de lei de către CNA  pentru „descurajarea prin informatii false a vaccinării” – postrivit jurnalistului.

În cele patru emisiuni pentru care postul TV a primit amenzi au fost prezentate materiale, studii, reportaje, documentare publicate de presa mainstream din străinătate. „Am dat, de la Canal 12 din Israel, o înregistrare cu Philip Dormitzer, vice-președinte Pfizer, în care el se exprima despre Israel ca fiind laboratorul lor. Culmea, jurnaliștii de la Canal 12 nu au fost amendați pentru acest material, dar a fost amendată emisiunea <Subiectiv>”.

Faptul că din presa mainstream românească doar Răzvan Dumitrescu prezintă astfel de informații ar trebui să ridice un semn de întrebare despre jurnalismul din țara noastră.

„Să mai risc?”

Moderatorul „Subiectiv” se întreabă dacă merită să mai riște salariile colegilor pentru cele mai noi informații descoperite. „Oare să săsizez studiul recent al publicației The Guardian care spune că, în cazul în care este bolnav, un om complet vaccinat împotriva Covid-19 este la fel de infecțios pentru cei cu care locuiește precum persoanle infectate nevaccinate?”

Întrebat de Ion Cristoiu de ce ai săi colegi din presă nu-l susțin în această situație, Răzvan Dumitrescu susține că nu mai caută explicații: „Sunt pur și simplu tăbăcit!”

„Este totuși un atac la libertatea de gândire” – a adăugat Ion Cristoiu.

„Mă autocenzurez”

Jurnalistul este de părere că dacă prezinți lucruri care nu sunt discutate în România, dar care se dezbat în străinătate, ar reprezenta un mare risc. „De aceea, în acest moment mă autocenzurez!” Acesta susține că va găsi o modalitate să meargă mai departe.

„Eu am învățat că un journalist adevărat trebuie să prezinte, în primul rând, lucrurile despre care nu se prea vorbește și să despice firul în patru” – declară Răzvan Dumitrescu. „Dar înțeleg că acum nu mai e voie să fii jurnalist adevărat în România”.

„Libertatea de exprimare înseamnă chiar libertatea de a spune tâmpenii” – este de părere Ion Cristoiu.

„Am 30 de ani de presă dintre care vreo 24 de ani de televiziune puși cap la cap. Nu am încasat în acești ani câte amenzi am încasat în ultimile 2 luni, ca număr si cuantum!”

Nu obișnuiesc să scriu texte lungi aici, dar vă rog să suportați de această dată și așa ceva!

Trăim vremuri complicate. Dacă într-o emisiune TV difuzezi materiale, pasaje, secvențe, dezbateri din Congresul SUA, posturi TV mainstream din Vest, CNBC, CNN, FOX , Canal 12 din Israel – ca să dau doar câteva exemple – în care se vorbește tranșant despre subiectele ZILEI, Pandemie, certificat verde, vaccin, în care se dezbat studii apărute în termenii și în felul în care nu se întâmplă în România, riști să fii amendat și chiar ești amendat! În numele echilibrului. Aceasta este interpretarea.

Nu doar atât. Ești etichetat antivaccinist. Descurajezi prin informații „false” vaccinarea – așa sună un argument! Adică, difuzând lucruri ce se discută tranșant, public, în acele țări care au și un grad mare de vaccinare, descurajezi vaccinarea în România, vaccinare care nu a fost descurajată fix în țările în care se discută tranșant despre asta și din care provin materialele difuzate, dovadă gradul foarte ridicat de vaccinare din acele țări!!! Acolo, în acele țări, indiferent de decizia autorităților, se vorbește în prime time despre subiecte pe marginea cărora în Romania se tace asurzitor!

Câți dintre dumneavoastră ați urmărit felul în care decurg niște audieri în Congresul SUA, de pildă? Vedeți așa ceva în Parlamentul nostru? Cum arată dezvăluirile de la Canal 12 din Israel și ce se întamplă la noi? Credeți că acel post TV a fost amendat pentru secvențele difuzate cu vicepreședintele Pfizer, Dormitzer, care vorbea despre Israel în termeni de laborator, fapt ce i-a consternat pe jurnaliștii care urmăreau înregistrarea? Nu! A fost amendată emisiunea SUBIECTIV care, printre altele, a difuzat și secvența aceea de la postul TV din Israel.

Am 30 de ani de presă, dintre care vreo 24 de ani de televiziune puși cap la cap. Nu am încasat în acești ani câte amenzi am încasat în ultimile 2 luni, ca număr și cuantum! În numele echilibrului… De ce ceea ce se întamplă la ei, se discută la ei, nu trebuie văzut in Romania? Nu știu să raspund acum la această întrebare! Aflu mai nou, dintr-un interviu acordat de un distins membru al unei instituții publice, că „nu poți să dezbați ce scrie în prospectul vaccinului la televiziune”. Nu am făcut asta, probabil că se referea la altă emisiune, dar mă întreb dacă ce scrie în prospect nu e o informație de interes public, totuși? Ce scrie pe site-ul Agenției Europene de Medicamente despre vaccinuri, nu e tot informație publică? 

Bun…Nu voi mai risca să aflu ce se întamplă dacă prezinți astfel de informații publice pentru că risc în felul ăsta salariile colegilor și situația financiară a postului. Repet, în 24 de ani de televiziune nu am încasat atâtea amenzi în număr și cuantum, câte am încasat în utimele 2 luni! Colegii mei sunt minunați, noi toți am făcut și facem tot posibilul să fim normali într-o lume ce pare din ce în ce mai puțin normală…

Mă uitam chiar înainte de a așterne aici aceste rânduri la Constițutia României, articolul 30: „(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.” Așa…și? Pe 20 octombrie vă semnalam aici pe Facebook faptul că CCR a constatat că Hotărârea Parlementului de încuviințare a primei stări de alertă a fost neconstituțională! Adăugați la asta și multele hotărâri de instanță care au constatat inexistența juridică a unor HG-uri din simplul fapt că nu fuseseră publicate în Monitorul Oficial! Nu poți decât să constați că România a fost condusă în această perioadă prin decizii neconstituționale sau nelegale despre care aflăm post factum, care și-au produs efectul deși aceleași măsuri puteau fi adoptate fix în aceeași formă constituțional si legal!

Ce ar mai fi de spus în această situație și cât ar mai putea conta în acest context acel Articol 30 din Constituție care spune că cenzura de orice fel este interzisă?

Vă mulțumesc mult pentru că mi-ați fost alături în toți acești ani. Eu am un mare defect. Nu pot să mă schimb, nu mă pot da dupa cum bate vântul, deși mi-ar fi mult mai bine dacă aș putea face asta. Nu pot, din respect de sine în primul rând, noțiune adânc sădită în mine de părinții și bunicii care m-au educat. Recunosc, sunt într-un moment de răscruce: nu vreau să le fac rău celor din jur și, în același timp, nu pot să nu îmi fac meseria așa cum știu că trebuie făcută.

Rolul unui jurnalist nu este acela de agenție de PR. Rolul unui jurnalist este să scotocească și să prezinte, în primul rând, acele lucruri neștitute, despre care nu se vorbește. Asta ni se repreta cu obstinație, în fiecare zi in 1999, în SUA , când participam la un program USAID despre rolul jurnalismului de investigație! Se mai poate, nu se mai poate, mai e valabil?

sursă text: Facebook

Pastilele lui Ion Cristoiu sunt difuzate în fiecare dimineață pe frecvența 96,9 MHz la ora 7. Înregistrările pot fi urmărite integral pe pagina de Facebook Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background