Madonna împlinește astăzi 63 de ani. Cum a arătat artista că „music makes the people come together”

Postat de pe 16 august 2021

Autor: Adrian Lambru

Madonna este una dintre cele mai cunoscute artiste la nivel mondial, având o carieră de aproape patru decenii. „Regina muzicii pop”, în vârstă de 63 de ani, a reprezentat o inspirație pentru generații din punct de vedere muzical, vestimentar și al mesajului transmis.

„Ce speri să se întâmple nu numai în 1984, ci și pentru restul vieții tale profesionale? Care sunt visele tale? Ce mai rămâne?” – o întrebă Dick Clark în timpul emisiunii American Bandstand, la scurt timp după debutul său muzical.

„Vreau să conduc lumea” – a răspuns Madonna, fără ezitare.

Copilăria, marcată de moartea mamei

Madonna, pe numele său complet Madonna Louise Veronica Ciccone, s-a născut la data de 16 august 1958 într-o familie americo-italiană în Bay City, Michigan, Statele Unite. Copilăria i-a fost marcată de moartea mamei, la vârsta de doar cinci ani. Madonna Fortin a decedat în urma cancerului la sân în decembrie 1963.

Cântăreața a declarat pentru Rolling Stone în 1989 că „dacă ar fi fost în viață, eu aș fi altcineva. Aș fi cu totul altă persoană. Cred că cel mai mare motiv pentru care am putut să mă exprim și să nu fiu intimidată a fost faptul că nu am avut-o mamă” – spune ea. „De exemplu, mamele te învață maniere. Și eu nu am învățat absolut niciuna dintre aceste reguli”.

Dansând în NY cu 35 de dolari în buzunar

Madonna a fost o elevă foarte bună, remarcându-se prin rezultatele sale și ca membră a echipei de majorete. În acea perioadă, dansul era principala sa pasiune și muncea foarte mult în acest sens. Eforturile sale au fost observate de Facultatea de Dans din Michigan care în 1976 îi oferă o bursă de școlarizare.

Doi ani mai târziu, în 1978, Madonna pleacă singură la New York pentru o carieră în lumea dansului. Potrivit cărții scrisă de fratele acesteia, Madonna mărturisește că „a fost prima dată când am mers cu avionul, prima dată când am mers cu taxiul. Am venit aici cu 35 de dolari. A fost cel mai curajos lucru care l-am făcut vreodată”.

În 1979, Madonna a ajuns în trupa de dans a discografului francez Patrick Eronandez în timpul turneului său mondial.

Începuturi controversate

La scurt după eșecul muzical al trupei Emmy din care a făcut parte, un demo al Madonnei ajunge la un producător al casei de discuri Sire Records, iar după puțin timp apare piesa „Everybody”, primul single al cântăreței pe data de 6 octombrie 1982. „A fost un sentiment incredibil când, din micul apartament din New York în care stăteam să îmi aud piesa la radio. Am simțit atunci că urmează lucruri și mai mari” – a declarat Madonna pentru Rolling Stone în 2009.

Și așa a și fost: un an mai târziu, albumul „Madonna”, albumul de debut al cântăreței apare pe piață, iar acesta primește recenzii pozitive din partea criticilor și ajunge pe locul 8 în topul albumelor din SUA. Madonna avea atunci vârsta de 23 de ani.

Mulți experți în muzică au criticat-o însă pe Madonna pentru sexualitate excesivă și i-au estimat un „moment de glorie” de șase luni. Dar Ciccone a declarat că știa foarte bine ce imagine a fost creată prin muzica sa, dar asta nu înseamnă că sexualitate este singurul lucru pe care îl poate oferi.

Succesul internațional

Anul 1984 este anul când Madonna scoate cel de-al doilea său album, „Like a Virgin”. Acesta se bucură de un succes în Statele Unite, cântecul cu același titlu ocupând timp de șase săptămâni în Billboard Hot 100 locul 1, devenind primul ei hit în clasamentul american. Melodii precum „Material Girl”, „Angel” și „Dress You Up” au ajuns în top 5 în Australia, Irlanda și Regatul Unit.

Madonna a fost invitată să interpreteze piesa “Like a Virgin” pe scena premiilor muzicale MTV Video Music Awards. Cântăreața este iarăși criticată pentru sexualitatea momentelor sale artistice. În cadrul acestei interpretări, Madonna a purtat celebra ținută formată dintr-o rochie de mireasă și centura „BOY TOY”, dansând lasciv și provocator pe scenă, pentru acea vreme.

„Apropo, cum poți fi ca un virgin sau ca o fecioară? Mereu mi-au plăcut jocurile de cuvinte, le consider inteligente. Sunt atât de ciudate uneori, sunt mișto” – susținea Madonna în 2009. „Like a Virgin” a fost numit de către National Association of Recording Merchandisers și Rock and Roll Hall of Fame ca fiind unul din cele „200 albume decisive ale tuturor timpurilor”.

Primele roluri, primele filme

În anul 1985, Madonna a jucat în două filme: „Visual Quest”, în care joacă rolul unei cântărețe dintr-un club de noapte și „Desperately Seeking Susan” în care a primit unul din rolurile principale. Mulți critici de film cred că Suzanne, rolul din cel de-al doilea film amintit, este singurul rol de succes în filmografia Madonnei.

Un nou album, un nou succes, o nouă controversă

Cel de-al treilea album al artistei, „True Blue”, a reprezentat un succes uriaș, ocupând prima poziție în 28 de țări, fapt catalogat de Cartea Recordurilor ca fiind „fără precedent”. “Papa Don’t Preach”, cea mai cunoscută piesă de pe acest album, a fost cea mai controversată melodie a ei de până în acel moment. Versurile vorbesc despre o adolescentă care a rămas însărcinată cu un copil din flori și îi confesează acet lucru tatălui său. La acea vreme, directorul Planned Parenthood din New York a criticat public mesajul piesei: „… ceea ce Madonna le sugerează adolescenților este o cale spre sărăcie permanentă”.

Catolicii au învinuit-o pe Madonna pentru promovarea relațiilor extramaritale. Cântăreața a susținut atunci că această melodie reprezintă un protest împotriva oricărui autoritarism patriarhal, fie că este un tată, o biserică sau o societate.

Fanii cei mulți și agresivi

Madonna pornește în primul ei turneu internațional după lansarea filmului „Who’s That Girl” (1987). Peste 70.000 de persoane au participat la primul concert, iar biletele pentru primele sale două spectacole s-au epuizat în 18 ore și au dus la aranjarea unui al treilea concert.

Marea Britanie a fost cuprinsă de febra Madonnei. Fanii au jefuit-o la aeroport, iar un jogging în parc s-a încheiat cu un bodyguard care a agresat un fotograf.

Madonna vs Vatican

După cum obișnuise deja, Madonna a șocat din nou când lansează videoclipul piesei „Like a Prayer”. Cântăreața are o relație amoroasă cu un sfânt de culoare, iar în cadre sunt incendiate mai multe cruci, stârnind critici din partea bisericii. Imaginile au ajuns în cele din urmă la Vatican, unde Papa Ioan Paul al II-lea a încurajat interzicerea videoclipului și piesei pe toate canalele TV și posturile de radio din Italia, notează Vogue France.

Madonna a răspuns criticilor într-un interviu pentru New York Times: „Arta ar trebui să fie controversată. Asta este menirea ei”. În ciuda controversei, mesajul videoclipului, respingerea rasismului, a fost apreciat. Totodată, cântecul este inclus pe lista celor mai bune cântece înregistrare vreodată, datorită melanjului de genuri: pop, rock, dance, gospel, soul, disco: https://www.youtube.com/watch?v=79fzeNUqQbQ

„Let your body move to the music”

Piesa și videoclipul „Vogue” reprezintă astăzi iconuri ale culturii pop din toate timpurile. În anul 1990, când a fost lansat, single-ul a ocupat prima poziție în peste 30 de țări, fiind cea mai bine vândută melodie a anului. „Vogue” a devenit o întreagă mișcare și le-a vorbit milioanelor de oameni despre ceva care cei mai mulți habar nu aveau că au: prezență și expunere. „All you need is your own imagination. So use it, that’s what it’s for”.

Videoclipul, realizat alb-negru este un tribut adus perioadei „de aur” a Hollywood-ului, muziciana imitând mai multe vedete, precum Greta Garbo, Marilyn Monroe, Marlene Dietrich, Katharine Hepburn, Jean Harlow și Bette Davis: https://www.youtube.com/watch?v=GuJQSAiODqI

Regina controverselor

Un concert din al doilea turneu mondial al artistei s-ar fi putut încheia cu arestarea acesteia. În cadrul unui spectacol din Canada, Madonna a stimulat masturbarea în timpul interpretării piesei „Like a Virgin”, fapt considerat neadecvat de autoritățile din Toronto. Tot pe parcursul acestui turneu, “Blond Ambition Tour”, au fost prezentate pentru prima oară scandaloasele sutiene conice create de Jean-Paul Gaultier.

„Madonna emană fără efort suficientă lumină, suficient sunet, furie și energie pentru a alimenta un întreg stadion” – a scris Financial Times cu privire la acest turneu mondial.

Sexualitatea ca artă

Perioada 1991-1993 a fost una încărcată în cariera Madonnei, cu filme, videoclipuri și versuri cu conținut sexual explicit. Două videoclipuri din acei ani au atras atenția publicului datorită conținutului sexual: „Justify My Love” și „Erotica”. Videoclipul piesei „Justify My Love” a fost chiar interzis de postul de televiziune MTV din cauza conținutului său erotic.

Cartea „SEX” a fost un bestseller internațional. Cartea prezenta celebrități ca Isabella Rossellini, Naomi Campbell și rapperul Vanilla Ice care apăreau împreună cu Madonna în ipostaze care înfățișau fantezii erotice ale cântăreței. În prima săptămână, mai mult de 500.000 de persoane au cumpărat un exemplar, iar un total de 1,5 milioane de cărți au fost vândute până la sfârșitul anului.

Pentru a promova albumul „Erotica”, Madonna a pornit într-un turneu internațional care, de asemeanea, a stârnit controverse. În show-uri apăreau dansatoare topless ce se mișcau într-o manieră foarte sexuală. Un moment memorabil este atunci când, în timpul unui spectacol în Puerto Rico, artista și-a frecat steagul statului gazdă între picioare.

„Cea mai slabă prestație pentru o actriță în rolul principal”

În cazul cinematografiei, Madonna nu a avut același succes. Pentru rolul său din filmul erotic „Body of Evidence”, artista  a primit premiul pentru „Cea mai slabă prestație pentru o actriță în rolul principal” în cadrul decernării premiilor Zmeura de Aur.

„Ops, nu știam că nu pot vorbi despre sex, nu-mi pare rău, e natura ființei umane” – sunt versurile melodiei „Human Nature” ce a venit ca un răspuns din partea Madonnei pentru criticile aduse privind cenzurarea muzicii sale și criticilor aduse privind sexualitatea cântecelor și aparițiilor sale. 

Transformarea

Madonna a început să fie pasionată de iudaismului, fapt ce a dus la lansarea albumului „Ray of Light”, un album care a simbolizat renașterea spirituală a cântăreței. Melodiile nu mai vorbesc despre farmecul vieții intime, ci au în centrul atenției catastrofele ecologice, elementele universale și metafizice. La 39 de ani, Madonna a renunțat la costumele provocatoare și a început să poarte un sari și să își acopere fața cu un voal.

Madonna prezintă teme necaracteristice ei până atunci, precum spiritualitatea, faima și viața de mamă. Pentru acest album, Madonna a primit patru premii Grammy dintre cele șase nominalizări, fiind premiată pentru cel mai bun album vocal pop. Albumul a reușit să concureze chiar cu cântăreții tineri precum Britney Spears și Christina Aguilera care au inundat atunci piața muzicală mondială.

Începutul anilor 2000, the american Madonna

În anul 2000 apare albumul „Music”, un albumul cu influențe electronice, dar de data aceasta cu o estetică country. „Nu am simțit nevoia să fiu atât de introverită …. Mereu mi-a venit să dansez. Și asta se reflectă în aceste cântece” – declara Madonna pentru Billboard în acel an. Acest album s-a bucurat de un succes imens, fiind astăzi unul dintre cele mai apreciate ale artistei. Single-ul “Music” a rămas în topurile internaționale mai multe săptămâni, devenind unul dintre marile succese din întreaga carieră a cântăreței.

În 2003, influențată de conflictul dintre Statele Unite și Irak, Madonna lansează „American Life”, un album cu un mesaj politic și critic, care sprijinea filozofia anti-război. Madonna a descris acest album ca fiind „o meditație confesională a unui american asupra binelui și răului în epoca George W. Bush”. Mesajul cântăreței a fost interpretat de mulți americani ca fiind o lipsă de patriotism, multe din posturile de radio americane refuzând să-i mai difuzeze piesele.

Madonna nu își recunoaște înfrângerea

Cel de-al zecelea album de studio „Confessions on a Dance Floor” (2005) a reprezentat un succes în vânzări fiind unul dintre cele mai bune albume ale sale, conform criticilor. Mărturisirile nu trebuie luate la propriu pentru că Regina Popului face orice altceva decât să-și ceară scuze sau să-și recunoască înfrângerea. Ea își reafirmă egoismul, subliniind nevoia de mărturisiri a altora.

„Hung Up it’s a badass song” – a declarat Madonna referitor la primul single de pe acest album. A treia piesă, „Sorry”, care începe cu cuvântul în mai multe limbi, prezintă ambivalența ei față de pocăință.

Conform Rador, în 2006, după ce dăduse semne că se „cuminţise”, în cadrul turneului mondial „Confessions”, în timpul interpretării melodiei „Live to Tell”, Madonna a fost „crucificată” pe o cruce gigantică, iar Biserica ortodoxă și cea catolică au condamnat-o pentru blasfemie, și au cerut ca spectacolele ei sa fie anulate în țări precum Italia sau Rusia.

Implicările în politică

În 2006, Madonna și-a exprimat susținerea pentru Hillary Clinton la alegerile prezidențiale din 2008, iar în 2007, după ce a vizionat documentarul lui Al Gore despre încălzirea globală, a declarat că l-ar susține pe acesta, dacă s-ar decide să candideze pentru alegerile din 2008. Cântăreața voia să atragă atenția atunci asupra problemei încălzirii climatice.

Un moment șocant a fost atunci când, în 2008, în timpul turneul „Sticky & Sweet” imaginea candidatului la președinția Statelor Unite John McCain, a fost folosită alături de cea a lui Hitler și Mugabe, iar cea a contracandidatului său, Barack Obama alături de cea a Maicii Tereza, Gandhi și John Lennon.

Madonna critică românii pentru discriminarea romilor

La 26 august 2009, Madonna a concertat în România, în Parcul Izvor din Bucureşti, în faţa a peste 60.000 de spectatori. Înainte de piesa „You Must Love Me”, Madonna a atras atenția asupra discriminării romilor în Europa de Est, ceea ce i-a făcut pe mulți să o huiduie: https://www.youtube.com/watch?v=JWmG9RNr28g

Un deceniu în declin

În anii 2011-2020, Madonna pare că s-a pierdut printre toți acei cântăreți tineri ce au dominat lumea muzicală mondială. Cele trei albume scoase în acești 10 ani nu au fost foarte populare în topurile internaționale, chiar dacă criticile au fost unele pozitive. Se remarcă, totuși, melodii precum „Living for Love”, „Ghosttown”, „Bitch, I’m Madonna” și  „Medellín”. În această perioadă, Madonna colaborează cu cântăreți din noua generație precum Nicki Minaj, Change the Rapper, Quavo sau Maluma.

Madonna a făcut istorie în 2012 cu concertul susținut la Super Bowl. Conform Business Insider, compania Volkswagen a plătit șapte milioane de dolari pentru un minut de publicitate în cadrul acestui spectacol televizat. Întreg show-ul ar fi fost sponsorizat cu circa 91 de milioane de dolari, conform Forbes. În ciuda vârstei de atunci, 53 de ani, Madonna a realizat un concert exploziv, având numeroase acte coregrafice și momente live timp de 13 minute: https://www.youtube.com/watch?v=ucdaEjd1Y4A

Madonna in fashion

Celebra revistă de modă Vogue din Marea Britanie scrie despre Madonna: „De la rochia de mireasă albă din dantelă și centura „Boy Toy” care i-au definit look-ul pentru „Like a Virgin”, până la aerul exotic al „Ray of Light” și look-ul disco din anii ’70 a „Confessions on a Dance Floor”, look-ul cântăreței a fost o parte integrantă a ei viziunii ei creativă”.

Madonna a schimbat moda pentru totdeauna când a început să poarte sutienele și lenzeria intimă ca piese de sine stătătoare în public. Tot aceasta este cea care a pornit moda a foarte multor coliere, lanțuri și perle, purtae la o laltă. Madonna nu s-a temut să îmbrace și costume bărbătești și să emane masculinitate, feminismul fiind un element esențial al perspectivei ei. Artista a îndrăznit întotdeauna și nu s-a temut de critici. Look-urile sale au reprezentat o inspirație pentru tinerele de atunci, de la coafură, la machiaj și vestimentație.

După cum a declarat și Anna Wintour, redactorul-șef al revistei de modă Vogue Paris: „Ea face ca moda să se întâmple” și a declarat că „Madonna a fost unul dintre cei mai puternici influenceri de modă ai ultimelor decade”. Prin intermediul lui Wintour, Madonna a devenit prima celebritate (sau nemodelă) care a fost prezentată pe coperta Vogue. Ea a fost recunoscută de Time ca una dintre primele 100 de icoane din toate timpurile în modă, stil și design în 2012.

Viața personală

Cântăreaţa are acum șase copii dintre care patru sunt adoptați: doi băieți și patru fete. Cele patru fete adoptate provin din Malawi, un stat foarte sărac din Arica. Madonna a făcut sacrificii foarte mari pentru a adopta acești copii, confruntându-se cu un sistem judiciar extrem de complicat.

Madonna a avut mai multe relații de scurtă durată, dar a fost căsătorită doar de două ori. Aceasta a avut drept iubiți pe Vanilla Ice, Dennis Rodman sau 2 Pac. În prezent, Madonna este împreună cu un băiat cu 36 de ani mai tânăr decât ea.

Proiecte viitoare

În octombrie 2021 va avea loc premiera filmului „Madame X Documentary”. Madonna va avea rolul principal al acestui univers. Madame X este un agent secret care călătorește pe glob și schimbă identități în timp ce luptă pentru libertate și aducerea luminii în cele mai întunecate locuri. Oferind o privire din culise la turneul din 2019 și 2020, filmul va prezenta 48 de interpreți, muzicieni și dansatori.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background