Lucrătorii români din diaspora reprezintă majoritatea victimelor accidentelor de muncă

Postat de pe 17 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a prezentat o statistică îngrijorătoare cu privire la siguranța la locul de muncă a românilor din diaspora.

În Italia, s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de accidente de muncă și de boli profesionale în rândul lucrătorilor străini, românii fiind cei mai afectați. Sunt 2,3 milioane de lucrători străini în Italia, cei mai mulți fiind români. 42% dintre bărbați sunt angajați în industrie și construcții, unde au loc și cele mai multe accidente de muncă grave, iar 38% dintre femei sunt angajate în servicii casnice și de îngrijire. 63% dintre străini au profesii necalificate sau sunt muncitori, față de 31% dinte italieni.

Dacă ne uităm la perioada de cinci ani 2017-2021, reiese că accidentele raportate de bărbații și femeile născuți în străinătate revin la nivelurile pre-pandemice. S-au înregistrat foarte multe cazuri de infectare cu Covid, dar cele mai multe sesizări cu privire la boli profesionale în rândul cetățenilor români se referă la boli ale sistemului osteo-muscular și ale țesutului conjunctiv, care, împreună cu cele ale sistemului nervos și ale urechii, reprezintă 95,1% din total, fără diferențe deosebite între lucrătorii din UE și cei din afara UE.

Totodată, se atrage atenția asupra fenomenului de muncă forțată, adică munca până la epuizare, unul dintre tipurile de sclavie modernă. Cetățenii nu sunt protejați de stat, foarte mulți români dintre cei care au fost trimiși în pandemie în țări precum Germania pentru a lucra la plantațiile de sparanghel fiind ținuți cu forța, fără buletine și pașapoarte. Statul ar trebui să se implice mult mai mult în verificarea situației acestor cetățeni care au plecat la muncă în Italia și în străinătate, în general, pentru că de multe ori ajung să lucreze fără contract, doar pe promisiuni mincinoase, și se trezesc agresați, traficați, păcăliți sau batjocoriți.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background