Liderii G7 s-au întrunit în cadrul unui summit privind criza din Afganistan

Postat de pe 25 august 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

În cadrul summitului G7 de marți, Uniunea Europeană a cerut Statelor Unite să securizeze aeroportul din Kabul. De asemenea, liderii grupului G7 solicită talibanilor să garanteze evacuarea sigură pentru cei care părăsesc Afganistanul.

Potrivit președintelui Consiliului European, Charles Michel, liderii UE i-au îndemnat pe americani să securizeze aeroportul și să garanteze accesul echitabil. Reacția a avut loc după ce Pentagonul a anunțat că nu și-a schimbat planul de a încheia până pe 31 august operațiunea de evacuare din Afganistan. La rândul lor, talibanii au anunțat că nu acceptă continuarea evacuărilor de pe acest aeroport după 31 august.

În cadrul ședinței, liderii G7 au convenit asupra unei abordări comune a evacuărilor, dar și asupra unui mod de comunicare cu talibanii. „Prima condiție pe care o punem în calitate de G7 este ca ei să garanteze până pe 31 august și dincolo de această dată o evacuare sigură pentru cei care vor să plece”, a declarat Boris Johnson. „Unii dintre ei vor declara că nu acceptă, însă alții vor înțelege importanța acestui lucru, pentru că G7 are un atu considerabil, economic, diplomatic și politic”, a mai subliniat premierul britanic.

Boris Johnson a evitat să confirme dacă alți lideri ai G7 și-au exprimat nemulțumirea cu privire la modul în care SUA a gestionat criza din Afganistan. De când talibanii au preluat puterea, Statele Unite și alte țări au evacuat peste 60.000 de cetățeni străini și afgani. În prezent, aeroportul din Kabul este controlat de 6 000 de soldați americani.

Sursă text: AGERPRES


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background