Legea bacșișului, un model european aplicabil de astăzi și în România

Postat de pe 8 noiembrie 2022

București, 8 noiembrie 2022 – După 7 ani de la propunerea HORA cu privire la reglementarea bacșișului pe modelul european, mediul politic a răspuns pozitiv la o necesitate a mediului de afaceri. În cadrul întâlnirii Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din cadrul Camerei Deputaților, ce a avut loc astăzi, 8 noiembrie,     s-a supus spre dezbatere și o lege de completare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscal, Ordonanță ce introduce noi reglementări legate și de fiscalizarea sumelor provenite din bacșiș.

Organizația HORA a susținut de la început această reglementare a veniturilor de tip bacșiș, în esență fiind vorba despre o transparentizare a acestor venituri, care înseamnă nu doar o normalitate la nivel global, dar și venituri mai mari la bugetul de stat. Reglementările incluse în Raportul final al Comisiei definesc bacșișul ca fiind orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de valoarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, fiind aplicabil operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante și 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor.

Astfel, acordarea bacșișul rămâne la latitudinea clientului, care are opțiunea de a plăti cash, card sau prin ordin de plată, în cazul facturilor, când și dacă dorește. Această reglementare oferă o nouă posibilitate de a lăsa bacșiș, cash sau card, inclusiv în cazul plăților cu cardul.

În ultimii ani, acest subiect a fost adus de nenumărate ori, atât în discuție  publică, în cadrul dialogurilor cu oficialitățile, cât și în mass-media, de fiecare dată toți participanții căzând de acord că este un pas firesc către o practică europeană, care numai în România nu era implementată până la această dată.

Organizația HORA salută această inițitiativă, pe care nu o vede ca pe o măsură de supra impozitare, ci ca pe o măsură cu impact 100% pozitiv asupra tuturor celor care activează în această industrie.

Organiața HORA este vocea reprezentativă a industriei Horeca în România, ce depune eforturi constante pentru apărarea intereselor operatorilor din industriei, crearea unui mediu de afaceri propice dezvoltării și inițierea unor demersuri ce conduc la transparență în operațiuni și aliniere la cadrul legislativ din alte țări europene.

Cu deosebită considerație,

Ion Biriș,

Președinte HORA

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România

Contact Secretariat: Bdul.Pache Protopopescu nr.51, sector 2 București,

Mobil: 0748 151 656. CIF: 32479786, Nr. Registru Special: 2/10.10.2013

Organizatia Patronala HORA


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background