„Lebăda neagră de pe Balaton” există. Statul român să fie mai atent la strategiile lui Viktor Orban

Postat de pe 13 aprilie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, a pus sub lupă activitățile destabilizatoare inițiate de către statul maghiar în Transilvania, ce beneficiază de girul statului român, dar care-i deranjează pe românii ce protestează.

Pe lângă provocările ce țin de Biserică, românii s-au confruntat în Săptămâna Mare și cu provocarea maghiarilor, care și-au trimis președinta în România, la Carei, pentru a participa la dezvelirea statuii celui care a scris imnul Ungariei, Ferenc Kölcsey. Românii prezenți la eveniment au scandat „Transilvania, pământ românesc” și au cântat cântece patriotice în semn de protest față de gestul de sfidare al ungurilor. Un detaliu care poate a trecut neobservat este faptul că, la finalul evenimentului, președinta Ungariei s-a îndreptat direct către mulțimea de protestatari, parcă dorind să forțeze un gest de provocare ca să aibă loc un incident.

Jurnalistul Ion Spânu a declarat că nu poate să fie solidar cu protestatarii români care au manifestat un comportament vulgar față de oficialul maghiar. În ciuda faptului că Katalin  Novak ar fi provocat mulțimea, Ion Spânu consideră că românii nu trebuiau să răspundă în maniera în care au răspuns, înjurând-o.

„Aici te lupți cu istoria, iar aerul acesta de stăpân care lovește cu pietre în alții mie nu-mi place, pentru că acesta generează conflicte. N-o să le scoatem niciodată ungurilor din cap ideea că Transilvania e a lor. Consider că în astfel de momente e nevoie de înțelepciune. Vorbim totuși de statuia unui poet, politician, care nu a avut excese împotriva românilor”, a afirmat Ion Spânu.

Cu toate acestea, Cozmin Gușă a subliniat faptul că minoritatea maghiară din România, ca restul minorităților din România, beneficiază de toate drepturile înscrise în Carta Drepturilor Omului. Cu toate acestea, statul maghiar vine cu provocări de tip șovin peste aceste lucruri care li s-au acordat concetățenilor noștri de origine maghiară. „Lebăda neagră de pe Balaton” există, iar statul român ar trebui să fie mai atent la strategiile lui Viktor Orban și a oamenilor săi, care caută să obțină ceva în plus de la noi, chiar dacă ne-am comportat exemplar ca stat față de maghiari.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background