Jurnaliști persecutați și spionați în Ucraina

Postat de pe 6 februarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a atras atenția asupra gravelor abuzuri ce se petrec în Ucraina asupra jurnaliștilor.

În repetate rânduri, jurnaliștii și cetățenii care au îndrăznit să vorbească despre corupția endemică din Ucraina au fost persecutați. Acest efect s-a extins și asupra jurnaliștilor din alte state, cel puțin din România, care au primit automat eticheta de „putiniști” când dezvăluiau grave acte de corupție săvârșite de regimul Zelenski. Numai săptămâna trecută tocmai ce se aflase de un tun de 48 de milioane de euro în Ucraina, sub formă de armament livrat ucrainenilor, dar preluat de oficiali ai armatei care l-au vândut pe piața neagră. Informațiile au fost confirmate de jurnaliștii de investigație ucraineni și chiar de către oficiali ai statului.

Acum, a apărut un nou scandal grav, ce-i are în centru pe jurnaliști. Se vorbește deja despre spionajul exercitat de către statul ucrainean asupra unor jurnaliști de investigații din Ucraina, care nu au nicio legătură cu rușii (având în vedere că Zelenski a avut grijă să „curețe” presa din țară de astfel de personaje suspectate de afiliere cu rușii). A avut loc o petrecere de Anul Nou la care a participat toată redacția și echipa din spatele unui site de știri din Ucraina. O parte dintre ei a consumat droguri. Toate acestea s-au desfășurat în camerele de hotel unde au fost cazați membrii redacției. După ce s-a iscat un scandal-monstru, s-a aflat că întreaga echipă a fost filmată în camerele de hotel, fără să știe, chiar de către agenți ai statului ucrainean. Ulterior, a fost concediat unul dintre șefii serviciului secret de informații al Ucrainei.

Ucraina apare astăzi ca o țară în care libertatea de exprimare nu se mai respectă, dovadă fiind faptul că au fost suprimate toate anchetele interne care scoteau la iveală cum se îmbogățesc apropiații lui Zelenski de pe urma războiului crunt în plină desfășurare. Mai mult decât atât, după ce au fost eliminate personajele incomode din presă, statul recurge la monitorizare și spionarea jurnaliștilor. Să nu uităm, Ucraina vrea să adere la UE, deși manifestă astfel de practici…

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background