Iulian Ionescu, analiză despre situația candidaților la prezidențiale după primele două dezbateri
Postat de Gold FM Radio pe 30 aprilie 2025
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Iulian Ionescu a analizat dezbaterea cu toți candidații de la TVR, aspectele flagrante legate de nivelul precar și atitudinea majorității candidaților, cum și dacă se pot reașeza opțiunile în urma unor astfel de confruntări prezidențiale.
Jurnalistul Iulian Ionescu a remarcat, cu dezamăgire, că niciuna dintre dezbaterile de până acum (de la Digi24 și TVR) nu au adus în discuție teme de interes pentru diaspora. Este mai ales vina presei, care nu a adresat întrebări despre diaspora și interesele diasporenilor, deși trusturile de presă se îndestulează din audiența din afară. S-a mizat pe senzaționalul intern, în defavoarea abordării unor subiecte referitoare la diaspora. Totuși, era nevoie de o dezbatere, și chiar de una extinsă, care să îi înglobeze și pe candidații dați în sondaje cu șanse mai mici, pentru că publicul trebuie să îi cunoască. Pe lângă inegalitatea de șanse dintre primii 5 candidații și cei de la coada clasamentului, Iulian Ionescu a mărturisit că i-a fost greu să urmărească o dezbatere în care intervievații omiteau cu bună știință subiectele reale, de interes pentru popor și țară, pentru a lansa acuzații în stânga și în dreapta, în special cu privire la trecutul mai mult sau mai puțin rușinos al oponenților.
Victor Ponta a făcut un gest de mare ipocrizie și nesimțire, cufundându-se în citirea Bibliei în timp ce doi dintre contracandidații săi discutau, în cadrul dezbaterii electorale de aseară, de la TVR. Prin această atitudine de tip fariseic și mincinos, prin care Ponta viza cucerirea publicului pesedist și suveranist, acesta n-a făcut decât să enerveze electoratul și să și-l îndepărteze, fapt reflectat în sondaje.
Nicușor Dan a confirmat că este un arogant, caracteristică negativă care îi va trage în jos campania și care îi va scădea șansele de convingere a nehotărâților. Totodată, Nicușor Dan l-a atacat pe nedrept pe Crin Antonescu, fiindu-i imposibil să prezinte dovezi incontestabile, care să ateste acuzațiile aduse contracandidatului său. Nicușor Dan nu este disperat, indiferent de ce arată sondajele, dar e clar care este nivelul său, dacă nu poate decât să recurgă la denigrarea contracandidaților în încercarea de a avansa.
Despre candidații cu mai puține șanse, Iulian Ionescu a observat că Daniel Funeriu nu a reușit să-și transfere expertiza și capacitățile intelectuale în prestația politică/electorală. Silviu Predoiu, care a candidat și la alegerile precedente, s-a autodenunțat ca fiind securist, dar părea că se abține cu greu să nu-i devoaleze și pe ceilalți securiști din sală. Ar fi fost foarte util un demers din partea lui, din postura sa de fost șef al SIE, prin care să devoaleze câți dintre contracandidații săi aparțin unui anumit Sistem sau aparțin de un serviciu secret. Singura contribuție a lui Predoiu în campanie ar fi oferirea unui soi de protecție informală lui Ponta, pentru a se disipa zvonistica referitoare la statutul lui Victor Ponta de agent al serviciilor. Cristian Terheș a avut un parcurs politic greu de explicat și are un „defect profesional”, pentru că are tendința de a ține predici (cu tentă religioasă sau în stilul specific bisericesc) publicului, ceea ce nu prinde într-un context electoral. John-Ion Banu are principalul scop în această campanie de a pune pe tapet tema înarmării, având în vedere cetățenia sa americană și interesele de business pe care le reprezintă.
După primele 2 dezbateri, Iulian Ionescu este de părere că Victor Ponta se descalifică singur; Crin Antonescu a progresat, după ce a fost acuzat pe nedrept și are șanse de a accede în turul 2; Nicușor Dan intră în stagnare și nu mai are șanse de creștere într-un timp atât de scurt, iar Elena Lasconi nu are șanse să intre în turul 2, dar speră să ia un scor mai mare decât a luat USR-ul la parlamentare; George Simion aplică strategia de a-și securiza scorul, prin evitarea gafelor.
Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro