Ion Sterian a semnat contractul de finanțare pentru alimentarea cu gaz a Centralei Mintia. Sprijinul Ministerului Energiei este de aproape 7 milioane euro.
Postat de Gold FM Radio pe 31 mai 2024
Sebastian Burduja, ministrul energiei si Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA, au semnat un contract de finantare pentru construirea conductei de transport gaze naturale in vederea alimentarii Centralei Mintia, din judetul Hunedoara. Conducta va alimenta si alti consumatori industriali si, de asemenea, consumatori casnici.
Proiectul are o valoare totala de 300.688.749,27 lei (60.429.017,71 euro), iar valoarea finantarii din Fondul pentru modernizare este de 33.970.205,58 lei (6.826.947 euro).
Amplasarea lucrarilor pentru conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei MINTIA este in extravilanul si in intravilanul comunelor Santamaria Orlea, Bretea Romana, Bacia, Carjiti, Vetel si orasele Calan, Hunedoara, Deva, pe o distanta totala de 56,5 km.
Sebastian Burduja, ministrul energiei: „Este un pas inainte pentru ca in 2026 aceasta centrala sa fie pusa in functiune. Asiguram practic materia prima, gazul, pentru centrala. Este un proiect grandios, cea mai mare centrala pe gaz din Europa – 1.700 MW putere instalata. Acest proiect inseamna pentru romani locuri de munca, vorbim de peste 1.200 de locuri de munca pe perioada constructiei centralei, vorbim de o energie sigura produsa in banda, vorbim de cea mai eficienta centrala din Europa, cu un randament de 64% si, deci, de un sprijin substantial pe care Romania il primeste pe traiectoria de tranzitie verde si de inlocuire a carbunelui din mixul energetic cu gaze naturale, o resursa strategica la care Romania are acces. Acest demers se subscrie angajamentului meu pentru salvarea locurilor de munca din Valea Jiului si pentru renasterea sectorului energetic in zona. Am mai spus si reiterez, nu vom lasa pe nimeni in urma.”
Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA: „Prin semnarea contractului de finantare din Fondul pentru Modernizare, respectiv proiectul de investitii Conducta de transport gaze naturale pentru alimentarea Centralei Mintia (cuprinzand alti consumatori industriali si casnici), cu toate ca asigura doar 11 % din valoarea investitionala, Transgaz isi reafirma angajamentul ferm de a continua demersurile pentru obtinerea de finantari nerambursabile in scopul implementarii programului strategic de investitii in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale. La o capacitate de 1700 MW, cu un consum anual de 2,5 miliarde mc de gaz, Centrala de la Mintia, devine practic, cel mai mare consumator de gaze naturale din tara noastra si va contribui semnificativ la cresterea consumului de gaze naturale al Romaniei. La acest gazoduct se vor racorda toate unitatile administrativ-teritoriale traversate de acesta, contribuind astfel la dezvoltarea economica a regiunii si la cresterea standardului de viata al comunitatii. Si prin aceasta investitie, Transgaz continua sa contribuie la dezvoltarea sustenabila a economiei nationale, prin valorificarea superioara, in interiorul tarii, a gazului care urmeaza sa fie extras din perimetrele offshore din Marea Neagra, la cresterea si consolidarea securitatii energetice nationale, regionale si europene.”
Proiectul ”Conducta de transport gaze naturale pentru alimentare Centrala Mintia” cu sprijinul Ministerului Energiei a fost declarat, proiect de importanta nationala in domeniul gazelor naturale, prin HG nr. 129/2023. SNTGN Transgaz SA a depus, prin Ministerul Energiei, un numar de 12 proiecte pentru extinderea si modernizarea infrastructurii de transport gaze naturale fiind aprobate, pana in prezent, patru proiecte pentru a fi finantate din Fondul pentru modernizare.
Fondul pentru Modernizare (FM) este constituit din veniturile obtinute prin licitarea pe piata a 2% din certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (GES) la nivelul UE, pentru perioada 2021-2030, Romania avand alocat un procent de 11,98%, ce reprezinta un buget de peste 15 miliarde euro care poate fi utilizat pana in anul 2030.
https://www.transgaz.ro/ro/interes-public/comunicate_de_presa_presa