Ion Spânu – dezvăluiri senzaționale despre implicarea SRI în controlul Internetului!

Postat de pe 10 noiembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul celei mai recente ediții a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Ion Spânu a analizat intenția guvernului de a trece internetul sub controlul militar al MAPN, cum poate afecta asta libertatea de exprimare și în ce fel va mai funcționa activitatea de presă, despre ce fel de democrație mai putem vorbi.

Cozmin Gușă introduce subiectul zilei, spunând: „se pune problema într-un proiect al guvernului ca toate postările și discuțiile libere, inclusiv cele de la Radio Gold FM, precum și activitatea presei să fie controlate de către MAPN”. Jurnalistul Ion Spânu amintește de anunțul APADOR-CH care avertiza că MAPN va controla comunicarea pe internet. „Nu este așa! Internetul intră sub controlul Serviciului Român de Informații (SRI)! Asta cu MAPN a fost doar o diversiune”, afirmă Ion Spânu, clarificând întreaga situație.

Jurnalistul Ion Spânu aduce dezvăluiri bombă despre implicarea SRI în preluarea controlului asupra internetului și asupra telecomunicațiilor. În anul 2016, s-a aflat despre proiectele SRI în cadrul unei conferințe. Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor (CNIC) a fost înființat ca structură internă a SRI prin hotărârea CSAT, în mandatul lui Adrian Năstase. Astfel, SRI a devenit autoritate națională responsabilă de interceptare. Toate serverele de comunicații au trecut încă din anul 2008 în administrarea SRI.

Chiar pe site-ul oficial al MAPN apare un comunicat care spune că instituția a participat în luna octombrie a anului curent la exercițiul național de securitate cibernetică CyDEx22, organizat de SRI. Deși în anul 2016 a fost un scandal uriaș care a vizat protocoalele SRI, Ion Spânu spune că problemele de atunci sunt repuse pe tapet acum, tocmai pentru a se crea un cadru legal pentru ca SRI să se ocupe de supravegherea internetului.

Acest control într-o oarecare măsură neautorizat reprezintă o încălcare gravă a drepturilor omului, după cum spune Ion Spânu. SRI-ul n-ar avea nevoie de aprobare și ar avea acces fără limitări la conversațiile tuturor cetățenilor, ceea ce ar încălca intimitatea indivizilor. Faptul că s-a creat diversiunea cu APADOR-CH și existența unor documente de acum 9 ani care dau undă verde SRI-ului să preia controlul asupra internetului sunt chestiuni extrem de grave care atentează la libertatea cetățenilor.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background