Iohannis, suspendat după scandalul Bâstroe! Pacea chineză – reformularea negocierilor de la Ankara

Postat de pe 1 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Ediția de astăzi a emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, s-a concentrat pe planul de pace al chinezilor ce marchează separarea Ucrainei în două regiuni cu granița pe Nipru, Bogdan Comaroni arătând cum a fost primit acesta de către americani și ruși și dacă are legătură cu tulburările recente din Transnistria sau viitoarea bază militară americană din Delta Dunării.

Iohannis s-a băgat singur într-o situație delicată tocmai din cauza proastei gestionări a situației legate de lucrările de dragare de pe Canalul Bâstroe. Administrarea dezastruoasă a crizei din regiunea Bâstroe-Chilia i-ar putea aduce actualului președinte suspendarea. Există și o serie de circumstanțe agravante, cum ar fi tocmai faptul că SIE a informat încă de anul trecut cu privire la planul ucrainenilor, iar Iohannis nu a luat nicio măsură. Mai mult decât atât, se pare că Iohannis știa totul despre întreaga operațiune, știa despre documentul emis de Congresul american, Black Sea Security Act, dar a decis, în mod voit, să țină totul secret, ceea ce îl pune într-o ipostază extrem de dezavantajoasă.

„Se dorește ca acea bază militară americană de pe Bâstroe și Chilia să faciliteze accesul în sudul Ucrainei, adică exact în zona Odessa-Ismail. Dacă rușii ar lua Odessa, ar închide cu Transnistria întreaga zonă și atunci orice acces direct la Marea Neagră ar fi blocat”, a explicat jurnalistul Bogdan Comaroni.

Planul chinez de pace prevede ca Ucraina să se separe în două regiuni, Nipru fiind fluviul care va delimita cele două noi teritorii astfel formate. Vom avea o despărțire a Ucrainei în două regiuni pe modelul Germaniei din cea de-a doua jumătate a secolului trecut; astfel, chinezii prevăd că va exista Kievul de vest și Kievul de est. Rusia, evident, vrea să pună mâna pe partea Ucrainei care este cea mai industrializată și cea mai bine dotată din punctul de vedere al prezenței centralelor electrice din teritoriu, al terenurilor agricole și așa mai departe. Se pare că Republica Chineză nu  a făcut nimic altceva decât să reitereze înțelegerile inițiale care erau prevăzute în negocierile de pace discutate în Turcia, despre care a amintit Naftali Bennett.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background