Insectele devin mâncarea viitorului?

Postat de pe 14 iunie 2021

Autor: Iris Drăghicescu

În emisiunea de duminică, „Lumi în coliziune”, cu Radu Golban, invitatul, Folke Dammann, autorul cărții „Het insectenkookboek” („Cartea de bucate pentru insecte”) a discutat despre posibilul viitor al bucătăriilor din occident.

Originar din Hamburg, fondatorul a „snack-insects” și-a descoperit pasiunea din întâmplare: „La un moment dat, am citit un articol despre alte surse alternative de proteine. Erau numite acolo și insectele. Am încercat să văd ce gust au insectele, iar de acolo a început totul”.

Potrivit  spuselor lui Folke Dammann, începând cu anii 2012 – 2013 ONU a căutat să încurajeze occidentul să se deschidă acestui domeniu pentru avantajele de natură ecologică pe care le oferă.

„ONU a abordat acest subiect și a solicitat populația din Occident să se hrănească mai mult cu insecte. Este asta o chestiune de ecologie, de sustenabilitate? Este fezabil din punct de vedere al prețului și al disponibilității cantitative?”, s-a interesat Golban.

„În Elveția, unde locuiesc, a fost creată prima crescătorie de insecte bio certificate din lume. Din ce am citit, volumul de muncă pe care această activitate îl presupune este relativ mare și nu pot fi obținute decât cantități modeste. Această materie primă nu este deloc ieftină, vorbim de prețuri peste 100 de franci elvețieni pe kilogram”, a spus Folke Dammann.

Întrebat dacă, în viitor, se întrevede vreo optimizare, astfel încât să existe mai multe crescătorii de insecte iar prețurile să scadă, Dammann a  răspuns astfel: „Da. Totuși, ne aflăm la început de drum. Olanda, Franța, Belgia au oarecum mai multă experiență. În Olanda avem prima instalație complet automatizată, care produce viermi Buffalo. Aceasta reprezintă un progres semnificativ.”

Emisiunea „Lumi în coliziune”, cu Radu Golban, este difuzată în fiecare duminică la radio Gold FM și poate fi vizionată integral pe pagina de Facebook Radio Gold FM Romania.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background