Industria armelor din Ucraina presează guvernul să permită exporturile de arme

Postat de pe 13 octombrie 2024

Producătorii susțin că permiterea vânzărilor externe ar stimula producția și ar compensa deficitele financiare ale guvernului de la Kiev, scrie Politico

 Autoritățile ucrainene sunt sub presiune pentru a permite exporturile de arme ucrainene; dacă se întâmplă acest lucru, ar fi o schimbare dramatică de politică, dar una determinată de cererile din partea industriei interne de arme care nu au bani.

„De azi, decizia de deschidere a exporturilor controlate este încă în stadiul de căutare a voinței politice a celei mai înalte conduceri a Ucrainei”, a declarat miercuri parlamentarul ucrainean Halyna Yanchenko. Yancenko este, de asemenea, secretar al Consiliului Național de Investiții — un organism consultativ care încurajează contactele dintre industrie, guvern și investitori.

Parlamentul ucrainean lucrează deja la un mecanism care să permită producătorilor să vândă producția în exces în străinătate – sub controale stricte pentru a se asigura că sunt vândute numai articolele care nu sunt necesare în prima linie. A da undă verde ar putea aduce companiilor de arme până la 15 miliarde de dolari pe an și ar putea stimula producția de arme a Ucrainei.

„Armele fabricate în Ucraina și testate în luptă reală sunt de interes pentru multe țări din întreaga lume. Producătorii ucraineni ar putea avea cozi de cumpărători și contracte pentru anii următori dacă exporturile de arme nu ar fi blocate”, a declarat Iancenko la o reuniune specială a comisiei din parlament luna trecută. „Prin restricții la export, împiedicăm dezvoltarea unei industrii strategice”, a adăugat ea.

O posibilă regândire a interdicției de export este determinată de lipsa de bani din sector.

Industria de apărare a Ucrainei a explodat în dimensiune ca reacție la agresiunea rusă. În prima jumătate a acestui an, a produs de 25 de ori mai multă muniție decât în ​​tot 2022, este capabilă să producă 4 milioane de drone pe an, a început să producă muniție standard NATO de 155 mm, precum și obuziere autopropulsate Bohdana și este dezvoltarea propriilor rachete balistice, a declarat președintele Volodymyr Zelenskyy la începutul acestei luni.

Problema este că companiile de apărare ale Ucrainei pot produce 20 de miliarde de dolari de arme și muniții pe an, dar Kievul își poate permite să cheltuiască doar 6 miliarde de dolari.

Acest lucru determină sectorul să preseze guvernul să ridice interdicția de export, astfel încât să poată câștiga din vânzările externe.

„Ne-am extins capacitățile în timpul războiului, dar fără contracte pe termen lung și fără flux regulat de finanțare, totul se oprește”, a declarat  Yuliia Vysotska, un senior executiv la Praktika, un producător ucrainean de vehicule blindate. „Trebuie să lăsăm oamenii să plece până când vom obține un alt contract. Nu avem finanțare de rezervă pentru a plăti salariile dacă trebuie să ne oprim pentru o lună și ceva. Și specialiști talentați merg în altă parte sau la război în timp ce așteptăm un contract.”

Asociația Națională a Industriilor Ucrainene de Apărare a declarat că permiterea exporturilor militare ar putea consolida economia țării. Lobby-ul a susținut că ar putea aduce până la 2 miliarde de dolari noi venituri fiscale în decurs de 18 luni.

Nepermiterea exporturilor înseamnă că 85% dintre producătorii de apărare ai Ucrainei s-au gândit la relocarea producției în străinătate, au declarat Forțele Tehnologice ale Ucrainei , uniunea producătorilor de drone din Ucraina, citând un sondaj intern al membrilor săi.

În ciuda faptului că parlamentul investighează renunțarea la interdicția de export, guvernul consideră în continuare permisiunea vânzării de arme străine ca fiind periculoasă din punct de vedere politic din moment ce le cere partenerilor ajutor militar. Ucrainenii nu ar înțelege, partenerii nu ar înțelege”, a declarat un oficial înalt al ministerului de externe ucrainean.

Un alt oficial de top ucrainean apropiat biroului președintelui a spus că Zelensky este mai concentrat pe căutarea de investiții în sectorul apărării.

„Nu avem o poziție în privința exporturilor. Cred că armata ucraineană nu împărtășește viziunea că trebuie să permitem vânzarea de arme, în timp ce soldații de acasă au nevoie de ea”, a declarat oficialul POLITICO.

Industria susține că permiterea vânzărilor ar ajuta de fapt armata ucraineană, deoarece ar crește producția și ar reduce costurile de producție. „De asemenea, exporturile ne-ar permite să menținem ritmul și să producem mai mult pentru front mai repede”, a spus Vysotska.

Oferte directe

Având în vedere că drumul de export este încă închis deocamdată, Kievul își presează aliații să-și procure arme direct de la companiile ucrainene, mai degrabă decât să importe truse.

Kievul plănuiește să impulsioneze problema în timpul întâlnirii Ramstein din această lună, care organizează ajutorul militar aliat pentru Ucraina. Acesta va solicita partenerilor să investească în producția internă de arme, în primul rând drone și sisteme de război electronic, a spus Zelenskyy luni.

Președintele american Joe Biden era programat să participe la un summit săptămâna aceasta înainte de a decide să rămână în SUA din cauza uraganului Milton care a lovit Florida. Acum se ia în considerare o nouă dată.

Partenerii Ucrainei încep deja să încheie contracte cu producătorii interni de arme.

UE a alocat 400 de milioane de euro dintr-o primă tranșă de venituri din activele rusești înghețate pentru finanțarea companiilor ucrainene de apărare. Efortul este condus de Danemarca, care a adăugat și o parte din banii proprii.

„Produceți [articole] de aceeași calitate pentru mai puțini bani, mai repede, reduceți costurile de transport și logistică, iar companiile plătesc taxe [Ucrainei], așa că ajutați economia”, Katarína Mathernová, ambasadorul UE în Ucraina , a declarat European Pravda.

Lituania și Canada au promis, de asemenea, fonduri.

Ucraina a lansat, de asemenea, o inițiativă numită Zbroyari: Manufacturing Freedom, care are ca scop colectarea de 10 miliarde de dolari pentru producția internă de arme de la parteneri. 

Permiterea exporturilor este doar una dintre schimbările pentru care industria le susține. Altele includ: Ministerul Apărării sa semneze contracte pe termen lung cu producătorii autohtoni; preferarea producătorilor locali în detrimentul importatorilor; și digitalizarea listelor de nevoi militare.

„Ministerul Industriilor Strategice luptă pentru noi ca să avem contracte pe trei ani. Puține dintre ele au fost încheiate, dar sunt încă subfinanțate. Mai degrabă, sunt contracte de intenție”, a spus Vysotska.

Există o altă problemă pentru industria autohtonă a armelor – lipsa componentelor. Producătorii ucraineni trebuie uneori să aștepte până la 18 luni pentru piese cruciale, „și în timpul războiului nu avem 18 luni”, a spus Vysotska.

Halyna Yavorska, un avocat în vârstă de 43 de ani, care lucrează și la o întreprindere de producție de drone din regiunea Kiev, a declarat că Ucraina a început să producă plăci de circuite pentru drone, dar majoritatea componentelor provin încă din China. „Și China nu vrea cu adevărat să livreze. Nu gasim ochelari de protectie. Nu sunt disponibili pe AliExpress în Ucraina. Dar din anumite motive, disponibil pe site-urile rusești”, a spus Yavorska.

Și asta se întoarce la lipsa de fonduri a guvernului.

 „Înțelegem… statul nu are bani pentru toată lumea. Nu există electricitate, multe întreprinderi sunt nevoite să se oprească. Alte țări ar trebui să ne ajute”, a spus Yavorska.

sursă:Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background