Imigrație, taxe vamale, politică externă… Cum ar putea arăta primele luni ale mandatului lui Trump
Postat de Gold FM Radio pe 20 ianuarie 2025
Pentru revenirea sa la putere, Trump a planificat deja în jur de o sută de decrete, pentru a-și impune programul de naționalism economic și control strict al frontierei, anulând în același timp o serie de decizii ale predecesorului său, scrie Le Figaro
Mandatul lui Trump începe luni la prânz. „ O să ți se învârtească capul când vei vedea ce se va întâmpla ” , a avertizat noul președinte de mai multe ori în timpul campaniei sale. Întoarcerea sa la Casa Albă este de așteptat să înceapă cu semnarea a zeci de ordine executive prezidențiale . Aceste ordine executive , ordinele date de către președinte Administrației Federale, vor fi primele măsuri luate de noua administrație, cu efect imediat.
Echipele sale lucrează la aceste măsuri de luni de zile, iar consilierii săi au sugerat că aproximativ o sută dintre aceste decrete ar fi putut fi semnate începând de miercuri. Ar trebui să includă măsuri de stopare a imigrației ilegale și de întărire a securității la frontieră, de a impune taxe de import și taxe vamale în diferite țări, atât rivale, cât și aliate, ridicarea anumitor reglementări federale, în special cu privire la forajele petroliere, posibila grațiere a revoltăților din 6 ianuarie 2021. , precum și subiecte adăugate în ultimul moment precum soarta TikTok, care a încetat să mai fie accesibilă în Statele Unite sâmbătă seara înainte de a fi re-deschisa duminica dupa interventia lui Donald Trump.
O schimbare radicală în politica americană de imigrație
Subiectul imigrației a fost în centrul campaniei lui Trump, la fel ca în 2016 și a contribuit în mare măsură la victoria sa. Este, de asemenea, unul dintre domeniile în care susținătorii săi se așteaptă la cea mai radicală schimbare după criza migrației care a predominat în cea mai mare parte a mandatului lui Joe Biden , înainte ca Administrația Democrată să reacționeze cu întârziere. Se bucură, cel puțin până acum, de un sprijin semnificativ în opinia publică.
Ordinele executive planificate ar trebui să reprezinte o schimbare radicală în politica de imigrare a SUA și să afecteze atât imigranții ilegali care locuiesc deja în Statele Unite, care trec granița dintre Statele Unite și Mexic, dar și imigrația legală, și chiar potențial legea solului, în vigoare în Statele Unite de la ratificarea celui de-al 14-lea amendament la Constituție în 1868. Dacă Trump nu are puterea de a modifica Constituția, administrația poate suspenda eliberarea certificatelor de naturalizare în așteptarea măsura se aduce în fața instanțelor de judecată.
Pentru a crește resursele disponibile, Trump ar putea folosi Actul Național de Urgență din 1970, pe care îl invocase deja în timpul primului său mandat pentru a se scuti de aprobarea bugetară a Congresului.
De asemenea, Trump a promis că va începe o „mare expulzare” a imigranților ilegali în prima sa zi de mandat. Serviciile vamale și de imigrare ar putea fi responsabile pentru expulzarea imigranților ilegali identificați ca având trecut penal sau care fac deja obiectul unui ordin de expulzare din partea instanțelor. Aceste măsuri ar putea intra rapid în vigoare în orașele mari, adesea democratice, și care s-au impus ca „orașe sanctuar” pentru imigranții ilegali. Potrivit Wall Street Journal, un prim val de arestări ar putea începe marți dimineața la Chicago, iar aproape 300 de infractori ilegali ar fi deja vizați.
Operațiunea ar putea fi prelungită în următoarele săptămâni și luni. Pentru a crește resursele disponibile, Trump ar putea recurge la Actul Național de Urgență din 1970, pe care îl invocase deja în timpul primului său mandat pentru a renunța la aprobarea bugetară a Congresului. Garda națională a anumitor state ar putea fi mobilizată de către executiv, pentru a întări personalul vamal, sau dislocată la frontieră.
Suspendarea intrării pe teritoriul american a cetățenilor din diverse țări, celebra interdicție musulmană decisă în 2017, ar putea fi restabilită. S-ar fi avut în vedere și repunerea „Titlul 42”, închiderea frontierei din motive de sănătate.
Protecționismul lui Trump
Taxele vamale sunt cealaltă parte majoră a programului lui Trump și ar trebui să fie, de asemenea, printre primele decrete ale mandatului său. Candidatul a promis în repetate rânduri că va impune taxe vamale de 10% până la 20% la toate importurile, ajungând chiar și până la 60% pentru produsele chinezești. Lista țărilor și mărfurilor în cauză va indica rapid intențiile noului președinte.
Aceste măsuri protecționiste urmăresc să favorizeze industriile americane, să umple bugetul federal, dar și să exercite presiuni politice asupra anumitor țări. Acestea ar putea fi luate în temeiul Ordinului executiv al puterilor economice de urgență, care acordă președintelui puteri largi asupra sancțiunilor economice și tarifelor pentru a aborda o situație economică critică. Trump a amenințat deja că va folosi această lege împotriva Mexicului pentru a forța acea țară să lupte împotriva imigrației ilegale. De la alegerea sa, Trump a amenințat și Canada cu tarife de 25% dacă nu își întărește securitatea la frontieră.
De asemenea, Trump ar putea anula mai multe decizii ale lui Biden, care i le-a abrogat pe ale lui atunci când a preluat mandatul
Trump a făcut, de asemenea, numeroase promisiuni de acțiune imediată în domeniul politicii externe. Angajamentul de încetare a focului din Gaza cu câteva zile înainte de a prelua mandatul a fost păstrat. Acela de a pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore a fost modificat. Trimisul său special responsabil de dosar, generalul în retragere Keith Kellogg, a mărit timpul necesar găsirii unei soluții negociate la 100 de zile. Trump însuși a recunoscut că situația este „mai complicată” și că ar putea dura șase luni.
„Drill, baby, drill”
Măsurile în favoarea producției de energie, rezumate de Trump pe tot parcursul campaniei sale prin sloganul „Drill, baby, drill” ( „foreaza, baby, foreaza” ) ar trebui luate tot în primele zile ale mandatului, în special prin ridicarea interzicerii impuse de administrația Biden asupra forajelor petroliere de-a lungul ambelor coaste ale SUA și prin redeschiderea Refugiului Național Arctic pentru Fauna Sălbatice din nord-estul Alaska pentru companiile petroliere.
Reforma serviciului public, pe care Trump o asociază cu ceea ce el numește stat profund și despre care spune că i-a împiedicat primul mandat, ar putea fi, de asemenea, printre primele ordine executive ale președintelui. Trump ar trebui doar să-și reia Programul F, luat la sfârșitul Administrației sale anterioare, și să elimine statutul protejat a zeci de mii de angajați federali, care ar putea fi astfel înlocuiți cu funcționari publici mai devotați noului președinte. O altă promisiune de campanie, Trump s-a angajat să grațieze un anumit număr dintre cei aproximativ 1.600 de răzvrătiți din 6 ianuarie 2021, dintre care câteva sute execută pedepse cu închisoarea. Dar fără a preciza întinderea acestei iertări.
De asemenea, Trump ar putea anula mai multe decizii ale lui Biden, care și-a abrogat-o deja pe ale lui atunci când a preluat mandatul. Noul președinte ar putea astfel scoate din nou Statele Unite din Organizația Mondială a Sănătății, măsură luată în timpul primului său mandat, înainte ca succesorul său democrat să le readucă înapoi.
Foarte simbolic, Trump a promis și măsuri împotriva predării teoriei rasiale în școli sau accesul persoanelor transgender la sporturile feminine. De asemenea, ar putea inversa ordinul executiv al lui Biden de combatere a discriminării împotriva persoanelor LGBTQ+ în agențiile federale, pe care republicanii le acuză că sunt folosite frecvent pentru a promova alte sexualități decât heterosexuale.
Trump a promis, de asemenea, să abroge ordinul executiv al lui Biden privind inteligența artificială, care cere dezvoltatorilor să-și raporteze activitățile către Departamentul de Comerț și să elibereze reglementările privind consumul de energie al centrelor de date.
sursă: Le Figaro